Доступність посилання

ТОП новини

Норвегія: два дні після трагедії


В Осло в неділю вшанували пам’ять загиблих у п’ятничних терактах у Норвегії
В Осло в неділю вшанували пам’ять загиблих у п’ятничних терактах у Норвегії
У столиці Норвегії Осло в неділю відбулася служба Божа пам’яті жертв п’ятничних терактів, у яких загинули вже не менш як 93 людини. У ній узяли участь найвищі керівники країни, зокрема, прем’єр-міністр Єнс Столтенберґ, король Гаральд V та його дружина королева Соня.

Такі ж поминальні служби відбулися по всій Норвегії.

Раніше в неділю стало відомо, що в лікарні померла ще одна людина з потерпілих у терактах, і кількість жертв зросла до 93. За словами поліції, це число може ще зрости. Досі не відома доля кількох людей, які могли стати жертвами нападів.

Підозрюваний радикал не бачить в убивствах вини

Як сказав журналістам в Осло раніше цього ж дня виконувач обов’язків начальника поліції Свейнунґ Спонгейм, підозрюваний Андеш Берінґ Брейвік узяв на себе відповідальність за обидва напади – і за вибух в Осло, і за вбивства в молодіжному таборі, – але не вважає себе винним.

Після вибуху в Осло
Адвокат підозрюваного Ґейр Ліппестад повідомив журналістам у неділю, що його підзахисний заявив: він здійснив напад на все норвезьке суспільство, бо хотів його змінити. Він також написав маніфест із викладом своїх поглядів, додав адвокат.

За словами поліції, підозрюваний стверджує, що діяв наодинці; поліція ще перевіряє цю заяву, бо дехто зі свідків говорив про принаймні двох нападників.

За повідомленнями, Андеш Берінґ Брейвік, 32-річний громадянин Норвегії, висловлював крайні праві фундаменталістсько-християнські й радикально антимусульманські погляди.

Він, зокрема, розмістив в інтернеті свій маніфест обсягом більш як у півтори тисячі сторінок, написаний англійською мовою, в якому висловлюється проти «культурного марксизму й мультикультуралізму», «ісламської колонізації» й «ісламізації» Західної Європи й за створення «антимарксистських і антиджигадистських» рухів спротиву в Західній Європі.

82 дні за вбивство

Йому висунули звинувачення в тероризмі, яке передбачає максимальне покарання в 21 рік ув’язнення – це найбільший можливий термін за норвезьким законодавством за будь-який злочин. Таким чином, за кожне з убивств йому доведеться відсидіти лише трохи більше за 82 дні.

Після стрілянини на острові Утея
У понеділок він має вперше постати перед судом. На слуханні йтиметься про формальний запобіжний захід, яким може стати тимчасове утримання під вартою на термін не більш як чотири тижні; цей термін по тому можна буде продовжити. Як очікують, до офіційного зачитування йому звинувачення дійде ще не скоро.

Андеша Берінґа Брейвіка затримала поліція в п’ятницю на острові Утея на озері неподалік Осло, де він застрелив не менш як 86 учасників молодіжного політичного табору. Перед тим його бачили в Осло напередодні потужного вибуху біля будівлі уряду, в якому загинули ще 7 людей.

У нападах також поранено ще майже 100 людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG