Доступність посилання

ТОП новини

У Норвегії Андерсу Брейвіку висунули звинувачення в тероризмі



Влада Норвегії пред’явила звинувачення Андерсові Берінґу Брейвікові, підозрюваному у здійсненні терористичних актів в урядовому кварталі в Осло і літньому таборі соціал-демократичної молоді на острові Утея, внаслідок яких загинула принаймні 91 людина.

32-річному норвежцеві, заарештованому у зв’язку з вибухом бомби в Осло і збройним нападом на молодіжний табір, пред’явлені звинувачення за статтею «тероризм і терористична діяльність». Згідно з норвезьким кримінальним законодавством, цей злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 21 року, заявив заступник начальника норвезької поліції Роджер Андресен.

Два теракти в Норвегії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Андерс Брейвік досі не дав жодних пояснень щодо мотивів своїх дій. Однак відомо, що він був пов’язаний із норвезькими правоекстремістськими організаціями і брав активну участь в дискусіях на кількох ісламістських сайтах, демонструючи націоналістичні погляди і виступаючи проти ідеї мультикультуралізму, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Норвегії.

«Це – національна трагедія» – прем’єр Норвегії

Голова уряду Норвегії
Прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберґ назвав те, що сталося, «національною трагедією». Напади, за його словами, були «жахіттям» для Норвегії.

«Ніколи від часу Другої світової війни наша країна не зазнавала злочинного удару таких масштабів», – заявив він на прес-конференції у суботу.

Ці напади він назвав нападами на демократію. Однак він зазначив, що тим, хто їх здійснив, не вдасться зруйнувати відкрите суспільство. Прем’єр заявив, що після того, що сталося, в Норвегії буде навіть відкритіше суспільство, більше демократії та гуманізму.

Єнс Столтенберґ сказав, що поки що рано казати про можливі мотиви того, що сталося. Жодна з груп поки що не заявила про свою причетність.

Газета New York Times повідомляла, що відповідальність за вибухи та стрілянину нібито взяло на себе «терористичне угруповання» «Ансар аль-Джигад аль-Аламі» («Помічники всесвітнього джигаду»).

На адресу Норвегії, члена НАТО, вже лунали погрози за її участь у бойових операціях в Афганістані та Лівії.

Влада Норвегії обговорювала можливість запровадження в країні високого рівня небезпеки, однак, як заявив міністр юстиції, для цього поки що немає підстав.

Обама співчуває норвежцям і закликає боротися з тероризмом

Барак Обама
Співчуття народові Норвегії висловив у п’ятницю ввечері президент США Барак Обама. Ці напади «нагадали всьому міжнародному співтовариству про необхідність співпраці в боротьбі з тероризмом», сказав Обама під час зустрічі прем’єр-міністром Нової Зеландії Джоном Кеєм.

Напади в Норвегії засудили також Євросоюз, НАТО, Велика Британія та інші країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG