Доступність посилання

ТОП новини

Спека у США


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Нью-Йорк – Східну половину Сполучених Штатів охопила надзвичайно інтенсивна спека. У багатьох районах, включно зі столицею Вашингтоном, температура повітря сягає 40 градусів і вище. Є людські жертви. Посуха загрожує врожаям кукурудзи.

Від штату Міссурі на Середньому Заході Америки до штату Масачузетс на Атлантичному узбережжі температура повітря подекуди перевершує рекордний рівень. На вікенд я подорожував з Нью-Йорка на південь до Вашингтона. Туди веде федеральне шосе номер 95. Щойно проїхали Вілмінґтон, штат Делавер, як поліція скерувала потік в об’їзд, бо спекою спучило верхній асфальтовий шар шляхового покриття.

Якщо таке стається з твердим матеріалом, можете собі уявити, що спека робить з людьми за температури 40 градусів і вище. У столиці натовп туристів помітно зменшився, їх не так багато, як звичайно влітку. У Вашингтоні було зафіксовано 41 градус, стільки ж у Філадельфії, в Оклахомі, у Сент-Луїсі.

Життя вирує під кондиціонерами. З хати – до автівки, з автівки – до офісу, все з електричним охолодженням. Як зауважив у телевізійному інтерв’ю Кріс Ґаллаґер, представник Філадельфійської корпорації пенсіонерів, така спека, як нині, є «найнебезпечнішим стихійним лихом». «Більше людей в нашій країні гине внаслідок спеки, ніж від усіх інших природних нещасть, разом узятих», – сказав він.

За попередніми підрахунками, жертвами спеки вже стало принаймні 15 осіб. У великих містах створено «охолоджувальні центри», де рятуються ті, в кого вдома нема кондиціонера. У Філадельфії безкоштовно роздають пенсіонерам вентилятори. У Нью-Йорку відкрито всі громадські плавальні басейни.

Посуха загрожує врожаєві

Але, звичайно, жоден кондиціонер не врятує посіви кукурудзи на Середньому Заході, де в Канзасі, наприклад, – 42 градуси за Цельсієм. «Врожаї кукурудзи скоротяться у багатьох районах, оскільки ґрунти висохли», – каже в інтерв’ю нью-йоркській радіостанції WOR Ед Кайзер, сільськогосподарський метеоролог у Коламбусі, штат Огайо.

За його даними, до 40 відсотків площі «кукурудзяного поясу» потерпає від сухої спеки. Це на додаток до весняної повені у долині ріки Міссісіпі, внаслідок чого кукурудзу засіяли зі значним запізненням.

Це все дасться взнаки восени, коли кукурудза подорожчає, як передбачають, на 20–30 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG