Доступність посилання

ТОП новини

«Годують затриманих гірше, ніж добрий господар свиней»


Михайло і Володимир Коваліви
Михайло і Володимир Коваліви

Львів – Сьогодні у Львові суд заборонив усім політичним і громадським організаціям відзначати 67-му річницю визволення Львова від німецько-фашистських окупантів. Із відповідним позовом до Львівського окружного адміністративного суду звернулась мерія, щоб унеможливити сутички та провокації у місті, як це було 9 травня. Слідство щодо тих подій все ще триває.

А ось «свободівців» – братів Володимира і Михайла Ковалівих – днями Галицький районний суд Львова визнав винними у скоєнні злочину 9 травня.

Депутати Самбірської райради від ВО «Свобода» Михайло і Володимир Коваліви були у Львові 9 травня серед своїх однопартійців. Через тиждень після подій їх обох силоміць правоохоронці доправили на допит в міське управління міліції Львова. Проти братів порушили кримінальні справи.

Коваліви подаватимуть апеляцію

Суд позбавив Михайла Коваліва волі терміном на рік і три місяці «за організацію групових дій, що призвели до порушення громадського порядку», а Володимира – на рік «за умисне заподіяння працівникам правоохоронних органів побоїв, легких тілесних ушкоджень» під час виконання ними службових обов’язків». Мовляв, в управлінні міліції він побив чотирьох міліціонерів.
Маленкь Юля не відпускає тата після його звільнення

Засуджені брати Коваліви підготували апеляцію на рішення суду і готові довести свою невинуватість аж у Європейському суді з прав людини. Під час судового засідання щодо Володимира Коваліва не було представлено жодного доказу, відео чи фотографій, які свідчили б про вчинення ним хуліганських дій під час подій 9 травня. Підставою для позбавлення волі стало те, що він намагався вирвати руки, які йому заламали під час допиту, наголосив у коментарі адвокат Руслан Валько.

А Михайло Ковалів відзнятий на відео поруч із автобусом, в якому розбиті вікна. «Я був у яскравому одязі і цим вирізнявся серед натовпу. На відеозйомці, що мені її показали, я стою поруч автобуса, де розбита шибка. Але не зафіксовано моїх дій, а мене звинуватили в організації групових дій», зауважив Михайло Ковалів.

Володимира і Михайла Ковалівих після оголошення вироку звільнили зі зали суду, бо, згідно з рішенням, покарання відтерміноване на рік.

Перебування в СІЗО нагадує страшний сон

67 днів, які брати провели у львівському СІЗО, вони згадують як «суцільний жах антисанітарії». У камерах площею 5 на 7 метрів, окрім них, перебували ще 24 підозрюваних. Маленьке віконечко не відчиняли. Відтак у спеку бракувало повітря. По кілька днів затримані очікували на медичну допомогу, не вистачало матраців і постелі, посуду. Було дозволено тільки раз у тиждень приймати душ. До того ж, здорових людей випроваджували на прогулянку одразу після засуджених, хворих на туберкульоз.

Ось про що Володимир Ковалів розповів Радіо Свобода: «Годують затриманих гірше, ніж добрий господар свиней. Хліб – це сире тісто, каша – січка з фуражного зерна. Усе це їсти неможливо. Так не може бути, щоб у СІЗО сиділи прості українці, яких у чомусь підозрюють і ще немає жодного вироку суду. А до людей так ставились, тримали у жахливих умовах і привозили з міліції побитих! Не буду стверджувати, що в СІЗО лише невинні, але провину ще має довести суд, а умови у СІЗО мають бути належні», наголосив Володимир Ковалів.

На найближчій сесії Львівської обласної ради створять спеціальну депутатську комісію, яка перевірить умови утримання підозрюваних у львівському СІЗО.

Тим часом працівники слідчого ізолятора ще під час перебування «свободівців» зазначали, що їх утримують згідно з установленими нормами, а у камері є не тільки ліжко і стіл, але й телевізор…

Львівське СІЗО закрита установа. Навіть отримавши дозвіл туди пройти із фотокамерою, можна фотографувати лише ті місця, куди супроводжують працівники ізолятора. Однак українські правозахисники неодноразово звертали увагу на жахливі умови утримання людей в цій установі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG