Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відзначили річницю державного суверенітету Білорусі


Під час акції
Під час акції

Київ — Сьогодні у Києві біля пам'ятника білоруському письменнику Володимиру Короткевичу громадські активісти провели акцію солідарності, присвячену 21-й річниці проголошення Декларації про державний суверенітет Білорусі. Учасники акції засудили «антибілоруський режим», що, на їхню думку, панує зараз у сусідній країні. Оплесками і піснями підтримали тих, хто не боїться протистояти антидемократичному режиму. Співробітники білоруського посольства, що розташоване поруч з пам'ятником Короткевичу, записували всю акцію на відео.

Акцію почали із виконання неофіційного білоруського гімну «Могутній Боже» на слова Наталії Арсеньєвої, який багато хто у Білорусі вважає національним гімном. Співали лише четверо. Саме стільки прийшло на акцію громадян Білорусі, які з різних причин живуть в Україні.

У Києві відзначили річницю державного суверенітету Білорусі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


А потім лунали виступи. Голова руху Солідарності «Разам» В'ячеслав Сівчик засудив політику нинішнього очільника Білорусі – Олександра Лукашенка і вплив на Білорусь Росії.
В'ячеслав Сівчик

«Білорусією керує московський бруд і луб’янківське сміття. У нас замість нормального національного гімну – гімн БРСР, замість нормального червоно-білого стягу – червоне онуччя. Тому в нас замість дня 27 липня (Дня незалежності) – 3 липня (День входу радянських військ в 44-у році у Мінськ)»,сказав В'ячеслав Сівчик.

Один із учасників акції, молодий білоруський режисер Максим Буйницький від 2007 року живе у Києві. Через те, що у Мінську він брав участь у акціях протесту проти пануючого режиму, його відрахували з числа студентів, і Максим був змушений переїхати в Україну, щоб продовжити навчання. Сьогодні молодий режисер серед тих, хто прийшов на акцію. Він каже, що вважає місце її проведення – біля пам’ятника письменнику Короткевичу – символічним.

«Володимир Короткевич – це великий білоруський письменник, родоначальник білоруського національного відродження другої половини двадцятого століття. У зв'язку з останніми подіями в Білорусії він набуває особливого значення. Ми вважаємо, якщо б сьогодні Володимир був живий, він брав би участь в акції разом з нами», розповів Максим Буйницький.

5 хвилин оплесків і пісня «Моя країна»

Серед стягів, що їх тримали учасники акції, майоріли також прапори партії «Свобода», українських націоналістів і партії БЮТ, і лише три – білоруських біло-червоних.

Промови українських активістів на акції солідарності з річницею державного суверенітету Білорусі не оминула тема дня – приїзду в Україну очільника Російської православної церкви.

«Цей патріарх розповідає про єдину силу, що об'єднує Росію, Україну і Білорусь, але це не їхня сила, а наша»,сказав громадський активіст.

Після довгих промов – 5 хвилин оплесків на підтримку тих, хто не боїться в Білорусі виходити на акції протесту, і пісня «Моя країна» у виконанні білоруського барда Андрія. Прізвище він просив не говорити. Його виступ не залишився поза увагою співробітників білоруського посольства – вони фіксували на відеокамеру все, що відбувалося під час акції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG