Доступність посилання

ТОП новини

Рік після вибуху в Запоріжжі: затримані в СІЗО, винні не встановлені


На попередньому слуханні в Жовтневом районному суді у справі про вибух у Свято-Покровському храмі звинувачені за гратами, у Запоріжжі 14 січня 2011 року
На попередньому слуханні в Жовтневом районному суді у справі про вибух у Свято-Покровському храмі звинувачені за гратами, у Запоріжжі 14 січня 2011 року

Запоріжжя – Сьогодні виповнився рік після вибуху у Свято-Покровському храмі в Запоріжжі. Тоді в результаті інциденту загинула одна черниця, яка опинилася поруч із вибухівкою, а будівля була значно пошкоджена. Цей випадок набув великого резонансу в суспільстві. Майже через тиждень запорізькі правоохоронці затримали людей, яким висунули обвинувачення у скоєнні цього злочину. Але судові засідання тривають і донині.

За час, що минув після вибуху, відбулось понад два десятки судових засідань, але справа не просунулась, говорить Алла Подколзіна, адвокат одного з затриманих у справі, Євгена Федорченка.

«У всіх трьох зізнання абсолютно різні. Вони ні в чому не збігаються. Слідчі кажуть, що вони намагалися заплутати слідство. Тоді в чому зізнання або явка з повинною? За цією справою, окрім їхнього зізнання, нічогісінько, взагалі нічого нема», – каже вона.

Вибух у Запоріжжі підняв рік тому стільки галасу, що цією справою зацікавився Президент. Відомо, що Віктор Янукович поставив завдання розшукати злочинців якнайшвидше.

В міліції звітували вже через тиждень. Затримали двох паламарів храму, Євгена Федорченка і Антона Харитонова, а також брата Антона Сергія Дьоміна.

Мати Антона Харитонова та Сергія Дьоміна Ольгу минулого літа також перевіряли на причетність до вибуху. Протягом цього року вона бачила своїх синів лише під час судових засідань.

Чому їй не дають дозвіл на побачення, жінка не розуміє. Сьогодні вона щотижня буває у слідчому ізоляторі і передає харчі Антонові та Сергію.

«Я щотижня відношу передачі. Тому що спека, потрібні овочі, фрукти. По одному вентилятору вже передала. Завтра ще по одному. Я уявляю, що там у камерах відбувається, коли на вулиці така спека», – каже мати підозрюваних.

Журналістські розслідування не беруть до уваги

Протягом року у місцевих ЗМІ виходили журналістські розслідування щодо ймовірних винуватців вибуху, які не потрапили до поля зору правоохоронців. Проте жодна альтернативна версія не розглядалася ще на стадії досудового слідства, кажуть адвокати.

В одній зі статей, зокрема, вийшли матеріали про те, що оренда землі під Свято-Покровським храмом добігала кінця, а в єпархії не було грошей на будівництво нового храму. Після вибуху, як відомо, і храм відбудували, і оренду подовжили.

Священики всі обвинувачення відкидають. «Я думаю, що такі питання можна було вирішити і без вибухів. Люди, які давали гроші на храм, це зовсім не дурні люди. Якщо б вони бачили ці інсинуації, то ніхто б грошей не дав на храм», – каже один із них.

В прокуратурі та міліції від коментарів відмовляються. Там кажуть, що треба дочекатися остаточного вердикту суду.

Тим часом суддя Жовтневого районного суду Запоріжжя пішов у відпустку до 19 вересня. Адвокати побоюються, що за цей час прокурори знайдуть нові обставини справи. Якщо ні, то, як припускають адвокати, хлопців звільнять з-під варти вже у листопаді цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG