Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії загинув командувач повстанців, колишній чільник режиму


Загиблий генерала Абдель-Фатах Юніс
Загиблий генерала Абдель-Фатах Юніс

Прага – Сьогодні в лівійському місті Бенгазі поховали командувача лівійських повстанців. Генерала Абдель-Фатаха Юніса застрелили у четвер невідомі, розповів керівник повстанської Національної перехідної ради Лівії. Обставини гучного вбивства досі оповиті таємницею. Дехто припускає, що генерала могли вбити самі лівійські повстанці.

Генерала Абдель-Фатаха Юніса і двох чільних офіцерів лівійських повстанців застрелили невідомі, коли вони їхали з лінії фронту на нараду в місто Бенгазі. Про це повідомив голова Національної перехідної ради Лівії Мустафа Абдель-Джаліль на прес-конференції, яку скликали вночі.

Він не розповів про деталі нападу, але припустив, що це справа прихильників довголітнього лівійського лідера Муаммара Каддафі, з яким воюють повстанці.

«Національна перехідна рада оголошує: протягом трьох днів у нас буде жалоба за смертю мучеників. По-друге, ми будемо намагатися заарештувати нападників», – пообіцяв керівник повстанців.

Мустафа Абдель-Джаліль поспішно покинув прес-конференцію, не відповівши на запитання журналістів.

Таємничі обставини загибелі генерала

Раніше в четвер у мас-медіа з’явилася інформація, що генерала Абдель-Фатаха Юніса заарештували за наказом керівництва самих же лівійських повстанців. Через це існують припущення, що його смерть була наслідком внутрішнього конфлікту в їхніх лавах. Оглядачі звертають увагу, що командувач лівійських повстанців до загибелі завжди їздив у супроводі конвою і що його ретельно охороняли.

Британський журналіст Джеймз Гайдер, який у Бенгазі готує сюжети для лондонської газети The Times, розповів американському телеканалові CNN про ці чутки. «Протягом минулої доби ми чули, що генерал Юніс зник. Його прихильники розповіли мені, що його заарештували інші повстанці в Брезі – місті нафтовиків на заході. Вони кажуть, що його мали допитати за підозрою в зв’язках із режимом Каддафі»,– говорить Гайдер.

Генерал Юніс раніше був міністром внутрішніх справ Лівії, але в лютому перейшов на бік повстанців. Він також був одним із учасників заколоту, в результаті якого Каддафі прийшов до влади 40 років тому.

Через це опоненти Каддафі йому не завжди довіряли. Є повідомлення, що лівійські повстанці з міста Місрати відмовлялися виконувати накази генерала Юніса і визнавати свою належність до повстанчої Національної армії Лівії, якою він командував із міста Бенгазі, головного центру повстанців.

Лівійські повстанці чекають на мільйони доларів

Новина про смерть командувача лівійських повстанців надійшла через кілька годин після того, як Португалія визнала Національну перехідну раду Лівії за легітимну владу країни. Таке рішення ухвалили вже близько 30 країн, включно зі Сполученими Штатами Америки і низкою країн Європи.

Раніше офіційний Лондон оголосив, що розморозить для лівійських повстанців 150 мільйонів доларів, які лежали на рахунках режиму Каддафі. Австрія має намір розморозити мільярд сімсот мільйонів.

Шеф лівійських спецслужб у владі Каддафі Абдалла ас-Сенуссі засудив те, що Захід визнає повстанців. «Я здивований, як хрестоносці Заходу підтримують цих терористів. Коли була міжнародна коаліція, спрямована на боротьбу з тероризмом, то ми були її учасником, але тепер коаліція змінилася. Сполучені Штати і Велика Британія боролися з екстремістським ісламом, а тепер вони з ними союзники», – заявляє чільний силовик влади у Тріполі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG