Доступність посилання

ТОП новини

Режим Каддафі звинувачують у масових зґвалтуваннях


Муаммар Каддафі
Муаммар Каддафі

Прага – Слідча група Організації Об’єднаних Націй повідомила, що знайшла у Лівії свідчення того, що проурядові війська скоїли воєнні злочини і злочини проти людяності. Одним із найбільш серйозних звинувачень режимові Каддафі стали повідомлення про те, що лівійський лідер наказав своїм військам ґвалтувати жінок, щоб залякати опозицію.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо заявив, що слідство отримало повідомлення про те, що з наказу Муаммара Каддафі в Лівії відбуваються систематичні зґвалтування, які, за словами прокурора, стали «новим аспектом» звинувачень у репресіях проти опонентів режиму.

Виступаючи у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, Морено-Окампо наголосив, що є велика відмінність між поодинокими випадками насильства під час війни і систематичною кампанією, націленою на залякування мирного населення.

«У деяких районах кількість зґвалтованих вимірюється сотнями, – каже він. – Питання полягає у тому, чи в цьому потрібно звинувачувати самого Каддафі, чи це відбувається в казармах і за це несе відповідальність хтось інший. Ми сумнівалися, але зараз ми отримуємо інформацію, що сам Каддафі віддав про це наказ. Це новий аспект. Досі він не використовував такі методи для контролю над населенням. Зґвалтування – це новий аспект репресій».

За словами прокурора, тепер він проситиме суддів в Гаазі, де розташований Міжнародний кримінальний суд, додати до звинувачень Каддафі ще і масові зґвалтування. Міжнародний кримінальний суд діє на підставі резолюції ООН, яка уповноважила його розпочати слідство щодо кількох представників режиму Каддафі.

Тим часом представник Міністерства закордонних справ Лівії на засіданні Ради ООН з прав людини у Женеві заявив, що злочини проти людяності скоюють саме представники опозиції та війська країн НАТО. Своїх внутрішніх опонентів представник режиму звинуватив у тому, що вони перерізають горло цивільним, відрізають груди жінкам та навіть їдять людей.

Звинувачуючи у воєнних злочинах війська міжнародної коаліції, якою командує НАТО, представник лівійського режиму не сказав нічого конкретного. Посол ЄС при ООН відкинув ці звинувачення як безпідставні.

ООН почала приділяти більше уваги сексуальним злочинам під час конфліктів, бо вони швидко та ефективно руйнують громаду. Від зґвалтованих жінок часто відвертаються власні родини, тому цей злочин залишає моральний і фізичний збиток не лише на жертві, але і на цілій громаді, яку режим намагається підкорити або й знищити.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG