Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький суд видав ордер на арешт Муаммара Каддафі


Прага – Головний прокурор Міжнародного кримінального суду видав ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі за підозрою у скоєнні злочинів проти людяності під час нападів на повстанців, котрі виступають проти влади Каддафі. Також звинувачення висунуті щодо сина Каддафі Сейф-аль-Іслама та керівника лівійських сил безпеки Абдалли ас-Сенуссі.

Сумнівів більше немає. Долею лівійського лідера займатиметься міжнародне правосуддя. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо припинив тижні спекуляцій, сказавши, що Каддафі та «його оточення» – один із його синів та шеф служби безпеки – вчинили «заздалегідь сплановане» вбивство неозброєних протестувальників, що, за його словами, становить злочин проти людяності.

На прес-конференції в Гаазі, де засідає Міжнародний кримінальний суд, Морено-Окампо заявив, що він має докази того, що Каддафі «особисто» давав наказ про розстріл цивільних.

«Докази свідчать, що Муаммар Каддафі особисто наказав атакувати неозброєних лівійських цивільних. Його війська напали на цивільних у їхніх будинках та публічних місцях, стріляли в демонстрантів бойовою зброєю, використовували важку амуніцію проти учасників похоронних процесій, та розташовували снайперів для того, щоб вбивати людей, які виходять з мечетей після молитви», – зазначив головний прокурор Гаазького суду.

Ордер на арешт Каддафі було видано з рекордною швидкістю, лише через два з половиною місяці після початку наступу Каддафі на опозицію, яка намагалася повалити його 42-річний режим. Ордер видано за поданням Ради безпеки ООН.

Йшло полювання на дисидентів

За словами гаазького прокурора, є докази того, що напади на цивільних продовжувалися у тих частинах Лівії, які були під контролем сил Каддафі вже після того, як почалися нальоти авіації НАТО, яка мала зупинити наступ Каддафі на території, які контролювали повстанці. Морено-Окампо заявив, що в районах, контрольованих силами Каддафі, йшло полювання на дисидентів, і багатьох із них посадили в тюрму, де до них застосовували тортури.

Говорячи про сина Каддафі Сейф-аль-Іслама та шефа розвідки Абдаллу ас-Сенуссі, Морено-Окампо заявив, що вони брали участь в ухваленні рішень.

«Його старший син Сейф-аль-Іслам є фактично прем’єр-міністром Лівії. Ас-Сенуссі, який є швагером Каддафі і його правою рукою, є головою військової розвідки, він особисто наказав провести напади. Прокуратура має документи, які підтверджують, що вони втрьох проводили засідання, на яких планували і скеровували ці операції», – наголосив головний прокурор.

У Лівії ці повідомлення зустріли критично, зауваживши, що Міжнародний кримінальний суд є знаряддям заходу для переслідування африканських лідерів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG