Доступність посилання

ТОП новини

Американські банки тримають заморожені активи Каддафі поза досяжністю повстанців


Лівійский повстанець, Місрата, 26 квітня 2011 року
Лівійский повстанець, Місрата, 26 квітня 2011 року

Прага – Бої в Лівії тривають, сили повстанців, які намагаються вигнати з Тріполі лівійського лідера Муаммара Каддафі, заявляють про потребу допомоги, зокрема, в грошах. А тим часом мільярди доларів лівійської влади заморожені за рішенням президента США Барака Обами в американських банках. Допустити до цих активів лівійських повстанців непросто.

Збройна боротьба проти режиму Муаммара Каддафі в Лівії триває вже три місяці. В місті Місраті, оточеному силами Каддафі, ідуть бої, жителі міста голодують, потребують медичної допомоги, повернення до нормального життя. Повстанці заявляють Заходові, що їм потрібна більша допомога, зокрема, фінансова. Гроші необхідні для закупівель зброї, медичного обладнання, харчів.

Лівія заробляє мільярди на експорті нафти, але ці гроші сьогодні заморожені в зарубіжних банках, зокрема, понад 30 мільярдів доларів – у США.

Командувач міжнародної операції в Лівії канадський генерал-лейтенант Шарль Бушар зазначає, що так далі тривати в Лівії не може. «Що не день, то я бачу, як сили Каддафі брутально нападають на чоловіків, жінок, дітей, – каже він. – Не минає і дня, щоб я не бачив, як війська диктатора захищають себе живими щитами з чоловіків, жінок і дітей. Наша місія полягає в тому, щоб покласти цьому край».

Контактна група щодо Лівії збирає кошти для повстанців

Сили опозиції в Місраті та й повсюди в Лівії отримують нарешті добрі вістки. Бо з минулого тижня Контактна група щодо Лівії – США, ЄС і країни Близького Сходу – почала збирати кошти для повстанців у фонд, названий «Тимчасовим фінансовим механізмом». Ці гроші призначені для Тимчасової перехідної національної ради в Лівії. Кувейт першим заявив про виділення 180 мільйонів доларів, інші члени Контактної групи також не примусять себе довго чекати.

Пожертвування ці, ймовірно, не перевищать 2–3 мільярдів доларів. Чи буде досить цього для подолання повстанцями режиму Каддафі? І це тоді, коли в десятки разів більші кошти президент США заморозив в американських банках.

Експерти кажуть, що Барак Обама зробив цей крок на законній підставі. Але, щоб розморозити ці понад 30 мільярдів доларів і зробити їх доступними для Тимчасової національної ради Лівії, не все так просто. По-перше, тимчасовий уряд лівійської опозиції визнали лише кілька країн у світі, по-друге, влада Каддафі все ще залишається офіційною владою Лівії, а Тимчасова перехідна національна рада – лише опозиція, яка може змінювати свою конфігурацію та й не знати, коли і як вона стане законною владою.

Лише у разі законної зміни влади в Лівії і рішень міжнародних правових інституцій, судових інстанцій може постати законна підстава про розмороження мільярдних коштів нинішньої лівійської влади та про законну передачу цих коштів новообраному урядові Лівії. Так кажуть американські фінансові експерти.

А поки що у світі обговорюють законність купівлі сирової нафти у лівійської опозиції. У квітні Китай вже купив у повстанців Лівії першу партію нафти приблизно на 100 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG