Доступність посилання

ТОП новини

Кірєєв знову не допустив до процесу захисників Тимошенко


Суддя Родіон Кірєєва і Юлія Тимошенко під час судового засідання (фото 17 липня)
Суддя Родіон Кірєєва і Юлія Тимошенко під час судового засідання (фото 17 липня)

Київ – Свідки звинувачення у «газовій справі» проти Юлії Тимошенко свідчать на її користь, стверджує сторона захисту. Водночас допитувати їх підсудній доводиться самотужки, оскільки суд так і не допустив адвокатів до участі у розгляді. Головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв заявив, що захисники не надали судові всіх належних документів.

Колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинувачує суддю Родіона Кірєєва у залякуванні її адвокатів. Про це вона сказала, коли в суді обговорювали питання, чи долучити до судового процесу депутата від фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергія Власенка як захисника.

За словами Тимошенко, вона не може знайти собі нових захисників, «які б погодились на таку роботу», оскільки їм не дають можливості знайомитися з матеріалами справи, а також через те, що головуючий постійно застосовує до них дисциплінарні санкції.

Крім того, суд відхилив клопотання Юлії Тимошенко як цивільного відповідача щодо залучення американця Роджера Енока. Під час обговорення цього питання з’ясувалося, що Тимошенко не є цивільним відповідачем у справі. Про це заявив прокурор Олександр Микитенко.

«Хотів би зазначити те, що стосовно обвинуваченої Тимошенко на досудовому слідстві ухвала про визначення її як цивільного відповідача не виносилася. Також, на нашу думку, згідно з вимогами Кримінально-процесуального кодексу, відповідач і обвинувачена – це не одна і та ж особа», – зауважив представник Генпрокуратури.

Абсурдність заперечень прокуратури гідна книги рекордів Ґіннесса – Тимошенко

Натомість Юлія Тимошенко заявила, що представники Генеральної прокуратури перекручують норми Кримінально-процесуального кодексу.

«Я хочу звернути увагу на явну абсурдність заперечень прокуратури: цивільний позов прийнятий, цивільний позивач є, а цивільного відповідача у суді немає – можна у книгу рекордів Ґіннесса вносити, тому що такого ще не було. Якщо ви мене не визнали цивільним відповідачем, то, будь ласка, зніміть і цивільний позов. До кого ви його пред’являєте?» – поцікавилась Тимошенко.

Утім, суддя Родіон Кірєєв дослухався до аргументів сторони обвинувачення. Відтак подальший допит свідків відбувався знову за відсутності захисників у Юлії Тимошенко.

Відповіді ключового свідка доводять невинуватість Тимошенко – Власенко

У п’ятницю допитали 6 осіб. Усі вони говорили, що не вбачають у газових директивах колишнього прем’єра ознак рішення уряду.

Серед допитаних і колишній голова «Нафтогазу» Олег Дубина, який заявив, що українська сторона має право розірвати контракт із «Газпромом». За його словами, у контракті штрафні санкції щодо України за це не передбачені.

«За недобір газу за контрактом у нас там штрафні санкції є, а що стосується невиконання інших умов, там таких санкцій немає», – зазначив Дубина.

Олег Дубина є ключовим свідком у справі, а більша частина його відповідей у судовому засіданні є свідченнями на користь Юлії Тимошенко, вважає Сергій Власенко.

«Він підтвердив, що була криза, що не було іншої можливості, що росіяни не рухалися з тих позицій, що були. Він підтвердив, що Ющенко (Віктор Ющенко – Президент України у 2005–2010 роках) його відкликав, що він отримував директиви від Продана (Юрій Продан – міністр палива та енергетики України у 2007–2010 роках), а згідно зі статутом, Продан мав право давати йому вказівки. Він підтвердив, що НАК «Нафтогаз» затвердив ці директиви окремим рішенням правління, що 12 січня (2009 року, день переговорів про газ у Москві) НАК «Нафтогаз» надав йому спеціальні повноваження для підписання угод», – розповів Власенко.

Стало відомо, що до Печерського райсуду Києва у «газовій справі» викликали колишнього Президента Віктора Ющенка.

Засідання має продовжитися вже у понеділок, 1 серпня.

Юлія Тимошенко обіцяє знову подати клопотання про відвід судді Родіонові Кірєєву. Крім того, вона заявила, що також подасть нове клопотання про залучення до справи захисників.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG