Доступність посилання

ТОП новини

Суд долучив до справи Тимошенко … інтернет


Твіттер-сторінка Юлії Тимошенко
Твіттер-сторінка Юлії Тимошенко
Київ – Записи Юлії Тимошенко у мікроблозі «Твіттер» Печерський суд визнав доказами у «газовій справі». Суддя задовольнив клопотання прокурора Лілії Фролової, котра надала необхідні матеріали, у яких, на її думку, «підсудна дозволяє собі образливі висловлювання на адресу суду». Попри це, Юлія Тимошенко і надалі продовжує дописувати у свій мікроблог під час судових засідань.

Судове засідання у «газовій справі» проти Юлії Тимошенко розпочалося з двох відмов: щодо перенесення дати розгляду справи та щодо вилучення із зали судових засідань міліціонерів, котрі за словами екс-прем’єра, порушували її право на адвокатську таємницю.

Натомість суддя Родіон Кирєєв задовольнив клопотання щодо залучення записів Тимошенко із соцмережі «Твіттер» до матеріалів кримінальної справи. Головна підстава – наявність некоректних висловлювань на адресу суду.

Адвокат екс-прем’єра Микола Сірий наголосив на відсутності підстав для ухвалення такого рішення. Проте Тимошенко визнала авторство записів і наполягла на використанні їхніх роздруківок під час судового розгляду.

«Завтра попросять долучити до справи мій щоденник за 5-й клас і пару гербаріїв за 7-й. А раптом там критика влади... Відчувають, що 140 символів – це сильніше, ніж 140 «грифонівців», – згодом написала Тимошенко у «Твіттері».

Віртуальний суд

Використання записів в інтернеті екс-прем’єра як докази є «теоретично можливим», вважає координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. Проте сьогоднішнє рішення суду, на його думку, неправомірне через порушення норм розгляду кримінальної справи.

«Долучати щось на етапі, коли вже допитують свідків,– це не те що нонсенс, це просто неможлива річ. Це, очевидно, порушує права Тимошенко як підсудної. Сьогодні була закладена величезна бомба під будь-яке судове рішення під головуванням цього судді», – зазначив Гройсман.

За словами адвоката, доцента Університету права Віктора Чевгуза, подібних випадків в українській судовій практиці не було. На його думку, таке рішення суду – свідчення «непрофесіонального ставлення до справи».

«Як докази може використовуватися тільки інформація про причетність чи непричетність особи до злочину. Те, що вона висловила десь на сторінках газети чи в інтернеті, чи в коридорі, ніякого стосунку до кримінальної справи, до пред’явленого обвинувачення не мають», – наголосив Чевгуза.

Адвокат Олександр Полівотський між інтернет-висловлюваннями Тимошенко і «газовою справою» зв’язку не бачить.

«Інтернет не має доказової сили, оскільки дуже важко довести те, що хтось розміщував якийсь матеріал в інтернеті. Застосування таких доказів є сумнівним у частині обвинувачень», – зазначив Полівотський.

Твіт-записи колишнього прем’єра із судових засідань та допитів у Генпрокуратурі дозволили Тимошенко стати найпопулярнішим українським політиком соціальної мережі «Твіттер».

Віднедавна використання інтернет-ресурсів стало одним з важливих елементів діяльності кожного можновладця.

Прихильники і супротивники Тимошенко біля Печерського суду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG