Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура нагадала Тимошенко про Лазаренка


Лідер партії «Громада» Павло Лазаренко та голова тіньового кабінету партії «Громада» Юлія Тимошенко під час з'їзду партії в Києві, 1997 рік
Лідер партії «Громада» Павло Лазаренко та голова тіньового кабінету партії «Громада» Юлія Тимошенко під час з'їзду партії в Києві, 1997 рік

Київ – Сьогодні Печерський суд Києва продовжить розгляд справи проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Її обвинувачують у перевищенні повноважень при укладенні газових контрактів із Росією у 2009 році. Між тим, виконувач обов’язків Генерального прокурора Ренат Кузьмін зазначив, що у рамках справи проти Тимошенко вивчатимуться матеріали пов’язані зі справою колишнього Прем’єра Павла Лазаренка. Але, на переконання соратників Тимошенко, ці матеріали до нинішньої справи долучені не будуть.

У рамках кримінальної справи проти Юлії Тимошенко Генпрокуратура вивчатиме матеріали справи проти Павла Лазаренка, які вона отримала від органів американської юстиції.

Про це заявив виконувач обов’язків Генерального прокурора Ренат Кузьмін. Він процитував деякі пункти звинувачення, де йдеться про компанію «Єдині енергетичні системи України» та про компанії «Сомоллі Ентерпрайзес Лімітед», яка, за словами Кузьміна, належить Юлії Тимошенко.

«Павло Лазаренко ініціював видачу державних гарантій на суму 200 мільйонів доларів ЄЕСУ, змусивши український уряд взяти на себе борги компанії перед «Газпромом», – говорить Кузьмін. – Корпорація ЄЕСУ передала права на імпортний природний газ компанії «Юнайтед Енерджі Інтернешнл», власнику 85% акцій ЄЕСУ. Компанія «Юнайтед Енерджі Інтернешнл» перевела близько 140 мільйонів кіпрській компанії «Сомоллі Ентерпрайзес».

Чи «пришиють» Тимошенко справу Лазаренка?

Утім, на переконання народного депутата від БЮТ, адвоката Сергія Власенка, матеріали справи проти Лазаренка не можуть бути долучені до нинішньої справи проти Юлії Тимошенко.
Сергій Власенко

«Мене дивує, що Генеральна прокуратура починає працювати піар-агенцією, яка немає нічого спільного з юриспруденцією, – коментує Власенко. – Формально юридично для того, щоб це відбулося, потрібно, щоб цю справу повернули назад до Генеральної прокуратури. Потім треба подивитися, які є підстави для об’єднання цих справ. Є значно більше підстав об’єднати газову справу Тимошенко зі справою щодо грошей Кіотського протоколу та автомобілів для сільської медицини. Про це захист Тимошенко неодноразово заявляв клопотання судді Кірєєву, але він відмовляється це робити».

Сьогодні ж у Нью-Йоркському суді мають відбутися перші слухання щодо позову Юлії Тимошенко проти компанії «РосУкрЕнерго» та її співвласника Дмитра Фірташа.

Раніше Тимошенко заявляла, що планує бути там. Але, зазначає Сергій Власенко, відповідно до американського законодавства, позивач не зобов’язаний бути особисто. Важливо, щоб там були присутні його представники, які зможуть висловити позицію позивача і відповісти на всі запитання суду.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG