Доступність посилання

ТОП новини

Для маріонеток Януковича закони не писані – Тимошенко


Юлія Тимошенко спілкується з прихильниками біля Печерського районного суду, 18 липня 2011 року
Юлія Тимошенко спілкується з прихильниками біля Печерського районного суду, 18 липня 2011 року

Київ — Печерський суд відсторонив від захисту Юлії Тимошенко депутата Верховної Ради від фракції БЮТ Сергія Власенка. Захисниками екс-прем'єра залишаються Олександр Плахотнюк і Микола Сірий. Суд заборонив також колишньому прем’єрові залучати до справи іноземних захисників. Тимошенко звинувачують у зловживанні службовим становищем при укладенні газових угод з Росією 2009 року. Вона провину відкидає. Суд постановив, що подальші слухання у справі колишнього керівника уряду не будуть транслювати в прямому ефірі. Суддя Кірєєв заборонив також фото- і відеозйомку.

За традицією, з 9-ї ранку біля Печерського райсуду, де розглядається справа екс-прем'єра Юлії Тимошенко, зібралися її прихильники і супротивники. Їх розділено залізною огорожею, а в цьому коридорі перебувають працівники міліції.

Біля будівлі суду вже вкотре збираються члени громадської організації «Тимошенко – до відповідальності!» на підтримку судді Родіона Кірєєва. Вони заперечують те, що за цю акцію їм заплатили.

Суд над Тимошенко триває
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


«На даному етапі нашою метою є підтримка суду, у якому проходить слухання у справі Тимошенко, бо, як ми бачимо по телевізору, із засобів масової інформації, суд потребує підтримки, дивлячись на поведінку підсудної Тимошенко», – зазначає учасниця акції «Тимошенко – до відповідальності!» Катерина Смірнова.

Як саме члени громадської організації потрапляють до будівлі суду без спеціальної перепустки, вони відмовились коментувати. «Краще запитайте представників правоохоронних органів, як вони нас пропускають»,– каже Катерина.

Місць у залі суду для журналістів не було

Юлія Тимошенко представила журналістам своїх захисників, які, за її словами, можуть гідно захищати її права у суді. Це Сергій Власенко, Олександр Плахотнюк і Микола Сірий:

«Заздалегіть документи на суддю Кірєєва подані в письмовому вигляді, зареєстровані канцелярією, і не допустити захисників він не має права згідно з законом. Але я знаю: для маріонеток Януковича, яким є пан Кірєєв, закони, на жаль, не писані»,– заявила Тимошенко.

Спроби журналістів увійти до Печерського райсуду на слухання у справі Юлії Тимошенко були марними. За словами охоронця, що стояв на вході, вільних місць у залі суду вже не було.

«Немає взагалі місць, немає. Зараз зайдуть народні депутати, вони обіцяли, що коли вони повиходять, ми запустимо журналістів»,– повідомив охоронець.

Проте захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заперечив слова охоронця.
Сергій Власенко

«Зал порожній. У залі немає представників жодного ЗМІ. Там сидять якісь невідомі мені люди. Депутати є, але небагато. Якщо прийдуть представники ЗМІ, депутати встануть і вийдуть. Тут немає ніяких проблем»,– заперечив Сергій Власенко.

Судове засідання почалося із суперечки між суддею Родіоном Кірєєвим і захисником Юлії Тимошенко Сергієм Власенком. Після з'ясування, хто кого перебиває – суддя захисника, чи захисник суддю Кірєєв оголосив про відсторонення до кінця розгляду справи депутата Верховної Ради від фракції БЮТ Сергія Власенка.

«Він мені зробив зауваження про порушення. Я сказав, що я готовий сплатити штраф за це, але мені треба постанову як правову підставу – і я одразу піду і заплачу гроші. Він сказав знову, що я зневажаю суд і видалив мене із залу»,– зауважив Сергій Власенко.

Адвокатом України іноземець не може бути, але захисником адвоката може – юрист

Суддя відхилив також клопотання Тимошенко про залучення до захисту американських адвокатів Марка Фельдмана і Роджера Енока. Суд вирішив, що обвинувачувана не надала документів, які засвідчують їхню адвокатську діяльність, а також не вказала норм в українському законодавстві, які дозволяють залучити їх до процесу.

Віце-президент польського Інституту європейської інтеграції Геннадій Друзенко вважає, що таке рішення неправомірне.

«Скидається на те, що суддя Кірєєв переплутав певні поняття. Справді, згідно з українським законодавством, статус адвоката, свідоцтво адвоката може мати тільки український громадянин. Тут сам факт іноземного громадянства, а радше відсутності українського є нездоланною перешкодою. На сьогодні, згідно з тлумаченням Конституційного суду, право захисту підсудного мають не тільки адвокати, а й інші особи. Скажімо, у справі Луценка його жінка, що не є адвокатом, є його захисником. Отже, статус захисника можуть мати як адвокати, так і не адвокати, відповідно, як громадяни України, так і не громадяни України. Якщо підсудний має бажання, щоб його захищав не громадянин України, то я не бачу жодних законодавчих перешкод для цього. Тим паче згадаємо, що Віктора Януковича у суді в 2004 році представляли зокрема, якщо я не помиляюсь, швейцарські адвокати. Тут чітко треба розрізняти, що адвокатом України іноземець не може бути, але захисником адвоката може. Я не бачу для того ніяких перешкод»,– сказав Геннадій Друзенко.

Чергове слухання справи Юлії Тимошенко, яке почалося наприкінці червня, Печерський суд призначив на 22 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG