Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко – битва за трансляцію


Київ – Сьогодні має відбутися чергове судове слухання у справі Юлії Тимошенко. На ньому вона має з’явитися вже з новим адвокатом. Між тим, фракція «БЮТ-«Батьківщина» виступила із заявою, в якій закликає Президента Віктора Януковича не допустити заборони трансляції судового процесу над екс-прем’єром. Їхні опоненти зазначають, що Юлія Тимошенко зловживає гласністю процесу, втручатися в який Президент не має права.

Фракція «БЮТ-«Батьківщина» стверджує, що за вказівкою Президента пряму трансляцію судового процесу над Юлією Тимошенко найближчим часом заборонять. Відтак опозиційна політична сила закликає главу держави відмовитися від таких планів і скасувати аналогічне рішення щодо суду над колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

Коментуючи заборону трансляції суду над колишнім урядовцем, опозиція заявляє, що рішення перевести процеси проти опозиції в закритий режим ухвалено за стінами суду, у приміщенні президентської Адміністрації.

«Зараз влада в Україні належить одній людині, ім’я якої – Янукович Віктор Федорович, – зазначає голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат-б'ютівець Віктор Швець. – І він неодноразово публічно заявляв, що обізнаний з цією справою. Ми цілком логічно звернулися до нього. А до кого нам ще звертатися?»

Регіонали кажуть, що Тимошенко в суді – як на виборах

Натомість колишній суддя, а тепер депутат-регіонал Володимир Олійник стверджує, що дозволяти чи забороняти трансляцію судового засідання – це прерогатива судді. «Якщо закон забороняє, щоб свідки знали, про що йдеться на судовому засіданні, то, безперечно, треба поважати закон», – каже він.

За словами Володимира Олійника, Юлія Тимошенко відверто зловживає телетрансляціями судових засідань.

«Повертається боком до судді і повертається обличчям до телекамер, і звертається не до суду, як написано в законі, а до виборців. Так у нас суд чи виборча кампанія?» – ділиться своїми враженнями Володимир Олійник.

Що ж до сьогоднішнього судового засідання, то, за словами Віктора Швеця, на ньому екс-прем’єр представить свого нового адвоката. На попередньому судовому засіданні Юлія Тимошенко відмовилася від послуг захисника Миколи Титаренка, який, за її словами, просто не мав достатньо часу для того, щоб ознайомитися з матеріалами справи. Тепер Віктор Швець висловлює сподівання, що новому адвокатові екс-прем’єра суд надасть достатньо часу для того, щоб він встиг підготуватися до захисту.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG