Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко: загроза євроінтеграції України


Софія Середа Київ – Кримінальний процес над Юлією Тимошенко є виявом політичних репресій та вибіркового правосуддя. Про це свідчать результати дослідження «Справа Юлії Тимошенко: оцінки і наслідки», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Більшість експертів вважає, що кримінальна справа суттєво погіршить авторитет нинішньої влади в ЄС та на Заході в цілому.

Результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва прогнозують розвал системи правосуддя внаслідок кримінального процесу проти Юлії Тимошенко.

У порівнянні з попередніми роками, частка громадян, які не довіряють судам і прокуратурі, збільшилась із 54% до майже 70%. На думку директора Фонду Ірини Бекешкіної, «газова справа» погіршить такі показники ще більше.

«Якщо ми беремо курс на те, що все-таки б Україна була демократичною державою і йшла у європейську спільноту, то корумповану країну, країну, де атрофована судова влада, туди ніхто не візьме», – зауважує Бекешкіна.

У кримінальному процесі проти Тимошенко більшість експертів вбачає загрозу підписанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це говорить і політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач. На його думку, такі судові справи «надають козирі європейській стороні», за допомогою яких вона зможе «чинити економічний тиск на Україну» під час підписання документа.

Від суду до суду

Експерти не помітили ознак загальнодержавної боротьби з корупцією, оголошеної владою, у «газовій справі» проти Тимошенко. Президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов вважає, що «влада не готова почати боротьбу з корупцією з себе. Вона готова декларувати, що бореться з корупцією, але тільки проти своїх політичних опонентів».

Дослідження також показало: результати справи Тимошенко не матимуть «істотних наслідків ні для «Партії регіонів», ні для партії «Батьківщина», ні для опозиції в цілому». Натомість деякі експерти прогнозують зростання ймовірності фальсифікацій на майбутніх виборах та збільшення загрози для представників нинішньої правлячої команди «бути притягнутими до кримінальної відповідальності після можливого приходу до влади теперішньої опозиції».

Недоліки українського суду – наслідки неправильної політики

Кримінальний процес над Юлією Тимошенко демонструє усі проблеми українського правосуддя. На думку юриста Валентини Теличенко, підсудні-політики розплачуються за зволікання у реформуванні правової системи.

«Коли наших парламентарів не стосуються конкретні кримінальні процеси, коли вони не пробують бути в ролі потерпілих, у ролі обвинувачених, у ролі підсудних, то вони не відчувають на собі тих прогалин, які є у кримінально-процесуальному праві», – зауважує Теличенко.

І теперішня влада, на думку експертів, теж не поспішає щось змінювати, використовуючи подібні судові процеси не для демонстрації справедливого і неупередженого правосуддя, а для «залякування представників політичної опозиції» і відвернення уваги населення від поточних соціально-економічних проблем.

Дослідження проводилося у період із 6 по 11 липня 2011 року за участю 52 експертів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG