Доступність посилання

ТОП новини

Знову вибух на шахті: через надмірний видобуток?


Рятувальні машини поруч з шахтою «Суходільська-Східна»
Рятувальні машини поруч з шахтою «Суходільська-Східна»

Луганськ – Сьогодні в Україні сталися одразу дві аварії на вугільних підприємствах. Одна з них – на шахті «Суходільська-Східна» у Краснодонському районі Луганської області, де вночі стався вибух, забрала життя щонайменше 17 шахтарів. На іншій шахті – імені Бажанова, що в Макіївці на Донеччині, обвалився копер – надшахтна споруда, в якій розміщене підйомне устаткування. В результаті цієї аварії, за останніми повідомленнями МНС, не менш як 4 особи загинули. Рятувальна операція триває, кількість жертв і потерпілих змінюється.

Вибух на шахті «Суходільська-Східна» стався близько другої години ночі на глибині понад 900 метрів. На момент вибуху під землею працювали 252 гірники, 28 із них були саме у цій небезпечній зоні. За останніми повідомленнями, вибух забрав 17 шахтарських життів, ще 9 гірників перебувають під завалами, 2 шахтарів рятувальники дістали живими.

Живих гірників одразу відвезли до реанімаційного відділення обласної лікарні. Медики роблять усе можливе, щоб урятувати цих чоловіків, запевняє начальник обласного управління охорони здоров’я Павло Малиш.

«Тяжкі травми, травми комбіновані. Це черепно-мозкова травма, опікова хвороба, отруєння продуктами горіння, у одного з постраждалих травма живота, розрив селезінки, внутрішня кровотеча. Він прооперований. Ми робимо | все можливе, щоб прогноз був сприятливий, хоча травми досить тяжкі», – каже Малиш.

Перед приїздом на шахту Януковича почали латати дорогу

Біля входу на підприємство було чутно ридання жінок, які вчора відправили своїх синів та чоловіків до шахти. Родичі почали збиратися ще від ранку.

Щоправда, як кажуть ці люди, про трагедію вони дізналися з радіо та телебачення, адже з шахти їм ніхто не телефонував. Списки загиблих і врятованих з’явилися лише через 12 годин після аварії.

«Нічого я не знаю. У мене і син тут, і зять тут. Син, слава Богу, живий. Він у першу зміну працює. А за зятя я вам ще нічого не скажу», – каже родичка гірників Марія Міхеєва.

На шахті працює урядова комісія з міністрами палива та енергетики, МНС, охорони здоров’я та іншими членами Кабміну. Втім, від коментарів посадовці відмовлялися, посилаючись на те, що всю офіційну інформацію має повідомити Президент Віктор Янукович.
Перед приїздом Януковича на дорозі почали засипати ями

За декілька годин до його приїзду робітники в жовтих жилетах почали прибирати узбіччя та засипати ями на дорозі, якою мав проїхати Президент.

На шахті це вже не перший вибух

Самі ж шахтарі з «Суходільської-Східної» називають свою копальню однією з найнебезпечніших в Україні за рівнем газу. На «Суходільській-Східній» це вже не перша трагедія. 9 червня 1992 року внаслідок вибуху метану і вугільного пилу тут загинули 63 гірники. А 13 серпня 2006 року вибух забрав 8 життів.

Між тим голова Конфедерації вільних профспілок в Луганській області, керівник Незалежної профспілки гірників шахти «Никанор-Нова» Микола Козюберда вважає, що нинішній вибух на шахті міг статися через занадто інтенсивний видобуток вугілля. В гонитві за високими нормами лаву шахти просто не встигли провітрити від газу метану, припускає він.

«На шахті в Суходільську дуже високий рівень видобутку, дуже високий рівень експлуатації. Середина копальні не звільнялася від небезпечного газу. І десь було місцеве скупчення, прийшов час, іскра – ось вам вибух», – каже профспілковий лідер.

Сім’ям загиблих на Луганщині заплатять по одному мільйону гривень

Шахта «Суходільська-Східна» входить до товариства «Крансодонвугілля», яке належить компанії Рината Ахметова. Вже відомо, що адміністрація «Краносдонвугілля» надасть матеріальну допомогу. Сім’я кожного загиблого отримає мільйон гривень компенсації.

Тим часом тривають пошукові роботи на шахті імені Бажанова в Макіївці Донецької області. Сьогодні там обвалився копер – споруда, яка слугує для підйому та спуску людей і вантажу.

У момент аварії під землею було понад 500 гірників. Більшість із них самостійно піднялися на поверхню, втім, декілька людей опинилися під завалами.

За останніми даними прес-служби МНС, чотири людини загинули, чотирьох вдалося врятувати. Доля семи поки що не відома.

Інформація про кількість загиблих і врятованих в обох аваріях постійно змінюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG