Доступність посилання

ТОП новини

Вугільна галузь Донеччини має понад 2 мільярди збитків


Донецьк – Попередній рік був роком дотацій для вугільної промисловості. Проте, на думку фахівців, державна підтримка лише тимчасово покращує ситуацію і тільки сприяє накопиченню соціальних і економічних проблем шахтарів. На кінець року галузь мала більше 2 мільярдів гривень збитків і значні борги перед рядовими працівниками.

Вугільна галузь України потребує термінового фінансового оздоровлення, – б’є на сполох керівник управління економіки Донецької облдержадміністрації Віктор Машошин. Державні дотації, котрі протягом року йшли на зарплату шахтарям, на думку фахівця, тільки погіршують структурні проблеми галузі, тому що не підживлюють реальний сектор.

В економіці Донбасу у часи кризи залишилось 3 мільярди гривень «живих грошей» – це вдвічі менше, ніж у докризові часи. Неможливість продати вугілля уповільнює обіг коштів.

«Якщо минулого року гроші у промисловості проходили повний цикл за 140 днів, то тепер на це потрібно рік. Окрім того, сплачуючи заробітну плату шахтарям, держава ігнорувала внески у Пенсійний та інші фонди, а отже, шахтарям не нараховувався стаж», – розповів Віктор Машошин.

За його словами, є проблема у тому, щоб зберегти підземний стаж шахтарів. «Якщо протягом півроку не було платежів у Пенсійний фонд, немає страхового стажу, – каже фахівець. – Ці проблеми ми будемо вирішувати в першому кварталі 2010».

Що приніс 2009 рік

Серед завдань для нового Президента України мала б стати модернізація шахт. Адже попередній рік запам’ятався українцям низкою резонансних трагедій у копальнях Донеччини. Червнева аварія на шахті ім. Скочинского забрала життя 12 гірників. Під час вибуху на шахті імені Кірова, що розташована у Макіївці, у серпні минулого року загинули восьмеро людей.

Як розповіла Радіо Свобода голова Донецької обласної Асоціації сімей загиблих шахтарів Людмила Полякова, родичам загиблих на Скочинського не надали обіцяне житло, виплата державної підтримки перетворилась у бюрократичну тяганину.

«Одноразове відшкодування, п’ятирічний заробіток, вони отримали, просто тоді була затримка через те, що акти про нещасний випадок їм підписали на три місяці пізніше. Плюс нюанси у сім’ях, судові тяжби. І ще одне питання – усім відмовили надати житло», – каже пані Полякова.

За словами голови Донецької обласної Асоціації сімей загиблих шахтарів Людмили Полякової, всього у Донецькій області з 2001 року загинуло 9 тисяч людей. Найбільш кривавим був 2007 рік, коли трапився вибух на шахті імені Засядько у Донецьку. 2009 рік приніс вугільній промисловості найбільші за часів незалежності збитки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG