Доступність посилання

ТОП новини

У Львові до Євро-2012 обіцяють комфорт на громадському транспорті


Львів – До Євро-2012 львів’янам обіцяють створити комфортне європейське місто завдяки поліпшенню роботи громадського транспорту. Нові проекти підготували французькі та австрійські фахівці. Відтак трамваї і тролейбуси швидше їздитимуть і не простоюватимуть у «пробках». А ось водіям доведеться свої власні автомобілі залишати поза межами центру, як це теж, зрештою, робить багато європейців.

Сьогодні однією маршруткою можна проїхати від одного кінця Львова в інший, простоюючи у десятках «пробок». Згідно з новою мережею руху транспорту, розробленою французькою компанією LouisBergerза ґрант Європейського банку реконструкції і розвитку, вже наприкінці року пасажирам доведеться звикати до змін. Громадський транспорт має курсувати за чітким графіком, будуть встановлені зупинки.

Нині у місті функціонує близько 80 автобусних маршрутів, 19 трамвайних і тролейбусних. Найбільш завантажена транспортом центральна частина міста, саме тому і змінюватимутьавтобусні маршрути, щоб розвантажити центр. Зокрема, збільшать кількість великих автобусів.

Нова маршрутна мережа розрахована на те, щоб якомога краще задовольнити вимоги пасажирів і пришвидшити їзду громадським транспортом. Бо сьогодні в середньому його швидкість 10-15 кілометрів на годину.

Щоб львів’янам і туристам було легше орієнтуватися, кожен із 8 транспортних районів міста матиме свій колір.

Світлофори реагуватимуть на ситуацію на дорозі

Водночас австрійська компанія SwarcoTrafficSystem запровадить у Львові сучасну систему управління дорожнім рухом.

У місті 140 перехресть, на більшості з яких створюються затори. До кінця 2011 року на 25 перехрестях, через які проходять найдовші трамвайні маршрути 2 і 6, обладнають так званими контролерами руху і сучасними світлофорами.

Цією системою керуватимуть із єдиного центру. І регулюватимуться сигнали відповідно до ситуації на дорозі. Пріоритет надаватиметься, усе ж, громадському транспортові.

Консультант проекту з компанії ICConsulenten Петер Вотцінґер каже, що швидкість руху трамваїв зросте на 20%, зменшаться затори на дорогах.До того ж, така система необхідна для прискорення руху в разі екстрених викликів.

А ось щодо дисциплінованості львівських водіїв він зауважив, що у порівнянні з іншими містами Європи у Львові у водіїв вища дисципліна.

«Проблемою є паркування машин на проїжджій частині, але тут потрібно будувати паркінги і запровадити штрафи, блокувати колеса», – вважає фахівець із Австрії.

Член правління компанії SwarcoTrafficSystem Александр Сваровскі розповів, що компанія вже обладнала сучасні системи регулювання руху у багатьох європейських країнах і в Північній Америці. Зараз її встановлюють у Бухаресті.За його словами, проект у Львові компанія розглядає як початок довготривалої співпраці з містом і добре входження на український ринок.

У Львові радикальні зміни на вулицях міста мають відбутись до Євро-2012, а це вже менше, ніж за рік.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG