Доступність посилання

ТОП новини

Та, що не вмирає: день пам’яті Лесі Українки


Пам'ятник на могилі Лесі Українки, Київ, 1 серпня 2011 року
Пам'ятник на могилі Лесі Українки, Київ, 1 серпня 2011 року

Київ – Погруддя Лесі Українки на Байковому кладовищі відновлене до 140-ї річниці від дня народження визначної поетеси та 100-річчя від моменту створення нею драми-феєрії «Лісова пісня». Щоб ушанувати пам’ять знаменитого літератора, культурної і громадської діячки, зібралося чимало представників української інтелігенції.

На Байковому кладовищі в понеділок відкрили відреставрований пам’ятник визначній поетесі Лесі Українці. Традиційний символ народного визнання – бронзову гірлянду з лаврів та квітів, що прикрашала монумент – було знищено 2010, в результаті акту вандалізму. Зусиллями місцевої влади втрачений елемент відновили у гіпсі, проте нова гірлянда порушувала скульптурний ансамбль, а матеріал був недовговічний.

Безкоштовно полагодити погруддя зголосився відомий скульптор Володимир Щур, автор знаменитого пам’ятника героям п’єси «За двома зайцями». Він каже, що найдовше довелося шукати спонсорів. Самі ж реставраційні роботи тривали близько чотирьох місяців. «Я старався нічого свого не вносити. Те, що я бачив на фотографіях, старався точно передати», – зазначив реставратор.

Гроші для відновлення пам’ятника надали громадський діяч Микола Даневич та Фонд заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка «Рідна Україна». За словами останнього, сьогодні підтримання авторитету Лесі Українки потребує суттєвих зусиль.

«Нам український світ важко будувати. Його можна зберегти, захищаючи пам’ять могил, ідей і цінностей. Найбільша проблема – рівень масової культури. Леся Українка, маючи таку велику кількість текстів, які лягають і в кіно і в театр, заслуговує на академічне українське повне зібрання творів», – зауважив Томенко.

Замість влади працює народ

На важливості активної громадської позиції під час подібних акцій наголосив письменник Олександр Бригинець. «У нашій країні народ завжди буде робити те, чого не може чи не хоче зробити влада», – сказав Бригинець.

За словами Миколи Баранова, одного з активістів, котрі допомагали відновлювати пам’ятник, Леся Українка – одна із тих «велетів, котрі своїм словом допомагають забезпечувати майбутнє нашої країни».

«Україна була і був український народ. Був тільки завдяки тому, що в нього було слово як рушій, як його генетичний код. Наше завдання – зробити так, щоб це слово жило і доходило до частини нашого народу, який іще не доріс до слова нація (а така частина сьогодні збільшується)», – наголосив Баранов.

Світове обличчя України

На думку Бориса Олійника, поета, голови Українського фонду культури, завдяки Лесі Українці українська нація утвердила свою самодостатність. «Ми визначаємо національний профіль нашого народу, а не ті, хто зриває гірлянди. Доведеться наводити порядок у країні», – сказав Олійник.

Леся Українка – одна з найбільш визначних постатей української літератури. Письменниця, перекладач, культурний діяч, вона брала активну участь у національному русі. У віці 42 років вона померла від тяжкої хвороби у грузинському Сурамі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG