Доступність посилання

ТОП новини

Перший етап «Вступної кампанії-2011» – досягнення і прорахунки


Київ – Міністерство освіти і науки України висловило задоволення результатами першого етапу цьогорічної вступної кампанії. Серед найбільших досягнень урядовці називають – відсутність черг, зменшення скарг, введення системи електронної реєстрації та підвищення поінформованості вступників. Громадські спостерігачі виявили недоліки, зокрема – непрозорість роботи приймальних комісій, приховану корупцію та порушення вишами загальних правил вступу.

«Рекордно мала кількість цьогорічних випускників», а також «перенасиченість ринку праці фахівцями певних спеціальностей», за словами міністра освіти та науки Дмитра Табачника, – головні причини цьогорічного скорочення бюджетних місць.

«Розміщення державного замовлення здійснювалось з урахуванням пропозицій кожного вищого навчального закладу. Працювали єдині узагальнені підходи, а не якісь особистісні, як дехто намагався подати», – наголосив Табачник.

Сергій Квіт, ректор Києво-Могилянської академії, заперечує це. Каже, міністерство не радилося з університетом, коли зрізало бюджетні місця. Дмитро Табачник зазначає, для Донецького національного технічного університету держзамовлення цього року зменшено на 35%, у той час, коли для «могилянців» лише на 19%. Проте Сергій Квіт в коментарі Радіо Свобода розкритикував таке порівняння.

«Говорити про відсотки по цілій Україні, все одно, що говорити про середню температуру по лікарні. Завжди підхід має бути індивідуальний. Дуже часто держава замовляє підготовку фахівців в університетах, де відверто нижча якість. Ніяких об’єктивних критеріїв не висувається. Розподіл державних місць відбувається непрозоро», – зазначив Квіт.

На думку голови правління Громадської мережі «ОПОРА» Ольги Айвазовської, процедура надання бюджетних місць залишається «ручною».

«Розподіл державних замовлень відбувається за незрозумілою системою. В кращих об’ємах – між вищими навчальними закладами, лояльними до реформи освіти», – наголосила експерт.

Постійне корегування розподілу бюджетних місць, на думку Айвазовської, шкодить і вступникам. Через відсутність конкретної інформації більшість абітурієнтів до останнього «не знали, наскільки великим є шанс їхнього вступу на обрану спеціальність».

Прихована корупція: була чи ні?

Результати спостереження «ОПОРою» за вступною кампанією показали, що нарахування додаткових балів, яке міністерство вважає досягненням цьогорічної вступної кампанії, – «подекуди мало ознаку прихованої корупції».

Всі без винятку випускники підготовчих курсів отримали бонуси, у той час, коли, на думку експертів, їх мають нараховувати лише найкращим. Зі свого боку Дмитро Табачник запевняє, що жодного факту хабарництва за час проведення вступної кампанії виявлено не було.

Вступна кампанія – дзеркало народної довіри

При цьому близько 20 вищих навчальних закладів не отримали жодної заяви від абітурієнтів. У понад 30 вишах зареєструвалося від 1 до 10 вступників. Більше ніж сотня ВНЗ мали маленький конкурс. Це, на думку міністра Дмитра Табачника, серйозне попередження для частини освітян.

«Вступна кампанія стала всенародним, наймасовішим моніторингом довіри до вищих навчальних закладів. Майже 200 вищим навчальним закладам треба замислитись, що вони далі будуть робити і чи потрібні вони», – зауважив Табачник.

За офіційними даними, під час цьогорічної вступної кампанії найбільше заяв було подано до Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету імені Франка та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG