Доступність посилання

ТОП новини

Українці вважають, що живуть у суспільстві злодіїв і шахраїв – опитування


Фахівці Інституту соціології Національної академії наук та фонду «Демократичні ініціативи» оприлюднили результати опитувань до 20-ї річниці незалежності України. Кількість негативних чинників державотворення переважає над кількістю позитивних, зазначила директор фонду, експерт Інституту соціології Ірина Бекешкіна.

Соціологи відзначають, що за останнє десятиліття на 10 відсотків зменшилась кількість українців, які проголосували би за незалежність: з 57 до 47 відсотків. Натомість, кількість противників української державності залишилась на рівні 28 відсотків.

«Нині 47 відсотків опитаних проголосували би за Незалежність, і 47 відсотків шкодують через розпад СРСР. З іншого боку, сучасний стан люди характеризують нещадно: як суспільство злодіїв і шахраїв», – каже Бекешкіна. Більш як третина українців вважає, що провідну роль у житті українського суспільства відіграють лідери політичних партій, чиновники, злочинці та бізнесмени.

За словами експертів, в Україні в останні десять років спостерігається тенденція до національного ізоляціонізму: зростає кількість тих, хто проти допуску представників інших національностей (мігрантів, шукачів притулку) в українське суспільство.

Дослідження громадської думки «Моніторинг соціальних змін» соціологи розпочали відразу після проголошення незалежності України у 1991 році.
XS
SM
MD
LG