Доступність посилання

ТОП новини

Хосні Мубарак відкидає свою вину на суді в Каїрі


Учасник протесту тримає петлю перед будівлею поліцейської академії в Каїрі, 3 серпня 2011 року
Учасник протесту тримає петлю перед будівлею поліцейської академії в Каїрі, 3 серпня 2011 року

Прага – У середу в столиці Єгипту розпочався судовий процес над колишнім єгипетським правителем і над чільниками з його служби безпеки, котрим висунуто звинувачення у вбивствах людей, які виступили проти режиму Мубарака. Колишнього президента Єгипту та його двох синів також звинувачують у корупції й розкраданні державних коштів. Мубарак, його родичі та особи з найближчого оточення заперечують свою вину. У випадку винесення обвинувачуваного вироку 83-річному Мубараку загрожує смертна кара.

Хосні Мубарака доправили до суду на ношах. У Каїр його привезли військовим літаком із Шарм-аш-Шейха, де він перебував із квітня на лікуванні. Хворого й безпомічного Мубарака помістили у середу на лікарняному ліжку в заґратоване місце у приміщенні суду. Колишній диктатор заявив у суді, що він відкидає всі звинувачення проти нього. «Я повністю заперечую всі ці звинувачення», – наголосив він.

Суд звинувачує Мубарака і його сили безпеки в наказах, що призвели до вбивства понад 800 учасників протестів упродовж січня-лютого 2011 року, котрі поклали край понад 30-річному правлінню режиму Мубарака. Суд також виснув звинувачення міністрові внутрішніх справ Єгипту та шести вищим чиновниккам цього ж міністерства. Окремо звинувачені й два сини Мубарака – Ґамаль та Алаа. Також звинувачено в корупції близького друга Хосні Мубарака – олігарха і бізнесмена Гуссейна Салема.

У залі суду конфліктували прихильники і противники Мубарака

Суд над колишнім главою єгипетського авторитарного режиму відбувається у приміщенні поліцейської академії Каїра і транслюється у прямому ефірі державного телебачення Єгипту. Вже у середу в залі суду мали місце спалахи суперечок між прихильниками Мубарака та його противниками.

Головний суддя на процесі Ахмед Рефат закликав присутніх до спокою і порядку. «Ми потребуємо людей для підтримки порядку в приміщенні суду для виконання нашого обв’язку, щоб суд пройшов справедливо до кінця», – наголосив він.

За межами приміщення суду в Каїрі відбувалися сутички між різними групами протестувальників, озброєні поліцейські витісняли їх за межі площі перед судом.

Хосні Мубарак – перший арабський лідер, котрий постає в залі суду перед обвинуваченням після революцій в арабському світі на початку цього року. Президенту Тунісу вдалося втекти за межі країни від гніву свого ж народу. Мубарак же поклявся померти на єгипетській землі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG