Доступність посилання

ТОП новини

Українців не хочуть пускати у ліси до вересня


Київ – Урядову заборону полювання на пернатих у серпні залишили в силі, в силі, так само, як і заборону відвідувати ліси у південних регіонах. Обмеження діятиме доти, доки існуватиме ризик пожеж, заявив у середу керівник Держлісагенції Віктор Сівець. У Мінекоресурсів припускають, що для територій, де нині йдуть дощі, можуть зробити винятки. Проти заборони протестують мисливці та власники мисливської зброї, екологи ж оцінюють таку боротьбу з пожежами неоднозначно.

Цього року мисливський сезон, який традиційно починався у серпні, відтерміновано на невизначений час. Про це йдеться в урядовій постанові, яка передбачає посилення заходів протипожежної безпеки в лісах. Тепер мисливцям дозволять полювати на пернату дичину лише після окремого урядового розпорядження. Ухвалити його можуть, лише коли в усій Україні почнуться дощі, заявив журналістам голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець.

«Зменшилася площа ураження лісових масивів від загорянь. Минулого літа – постраждало 670 гектарів, цього року згоріло лише 317 гектарів, – каже він. – Сподіваюся, мисливці поставляться до цього з розумінням. Щодо лісів Криму: там зараз 5-й, найвищий клас пожежної небезпеки. Як тільки пройдуть сильні дощі, лісами Криму знову можна буде мандрувати».

Урядовець називає ефективною повну заборону на відвідування лісів українського Півдня, і виключає можливість відмови від неї в теплу пору року, допоки, за його словами, культура українських туристів не сягне європейського рівня.

Через ризик пожеж скасували туристичні змагання

Тим часом, через таку заборону були скасовані більшість туристичних змагань, навчань та інших масових заходів у Кримських горах. Зокрема, в Українській Спелеоасоціації (об’єднання, яке досліджує печери) та інших туристичних організаціях розповіли Радіо Свобода, що українські лісівники готові дозволити їм відвідувати лісові масиви лише за умови особистого дозволу Президента Віктора Януковича. Однак звернення громадських організацій до Президента виявилися марними.

Тим часом, заступник міністра екології та природних ресурсів Іван Макаренко запевнив, що уряд може дозволити полювання та відвідування лісів в окремих регіонах, де нині йдуть дощі.

«Погодні умови різняться в різних регіонах, тож було б доцільно, з урахуванням точки зору місцевої влади, відкривати полювання в тих чи інших областях», – зазначив Іван Макаренко.

Очікують, що в північних та західних областях України дозволять почати полювання з середини серпня. Однак мисливці, незадоволені діями уряду, у середу вийшли під стіни Кабінету Міністрів із вимогою дозволити їм полювати.

Таке ручне керування мисливським сезоном викликане недосконалістю українського законодавства, каже голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Григорій Учайкін.

«Ми не дивуємося цьому. Так буде щороку, доки не з’явиться закон «Про зброю» і всі питання не врегулює законодавство. З іншого боку, полювання на пернатих відбувається не в самих лісах, а на водоймах, а отже воно не може суттєво підвищити рівень пожежної небезпеки», – зауважує він.

Відтермінування мисливського сезону – це результативний крок, однак тотальна заборона відвідування лісу є недоречною, вважає голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

«Рівень екологічної культури населення України вкрай низький, і при цьому в державі зареєстровано 4 мільйони одиниць мисливської зброї. Тому заборона полювання – ефективний крок, – зазначає еколог. – Але ми проти тотальної заборони відвідування лісів. Регулювати це питання має не Президент, а місцева влада та екологічні організації, які могли би дозволяти відвідувати ліси та проводити масові туристичні заходи тим, хто може забезпечити пожежну безпеку».

Очікують, що полювання та відвідування лісів півдня України відкриють 3 вересня, як це сталося минулого року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG