Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН засудила дії сирійської влади


Рада безпеки ООН засудила жорстоке придушення антиурядових повстань у Сирії і звинуватила режим президента Башара Асада у масовому порушенні прав людини.

Офіційну заяву Рада безпеки затвердила у середу ввечері. У ній зокрема присутній заклик негайно припинити будь-які прояви насильства.

Також Рада безпеки закликає обидві сторони конфлікту діяти максимально стримано, водночас протестувальників міжнародна організація просить надалі не здійснювати напади на урядові установи.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун схвалив заяву і зазначив, що події у Сирії останніми днями «шокували своєю жорстокістю». «Весь світ спостерігає за подіями у Сирії з сильним занепокоєнням. Водночас останні інциденти вразили своєю жорстокістю. Знов-таки, я закликаю президента Асада і сирійську владу негайно припинити насильство», – сказав він.

Заява Ради безпеки ООН не має такої юридичної сили, яку має резолюція цієї міжнародної організації.

Член Ради безпеки Ліван у середу не блокував ухвалення заяви, однак здійснив процедуру відмежування від тексту документа.

За даними правозахисників, за 5 місяців протестів у Сирії внаслідок сутичок між урядовими військами та опонентами режиму президента Башара Асада загинуло вже близько 1,7 тисячі осіб.
XS
SM
MD
LG