Доступність посилання

ТОП новини

Чи зруйнує Москва Україну своїм газом? (Світова преса)


Прага – Світові експерти попереджають, що Москва приступає до вирішальних кроків у підкоренні економік України і Білорусі за допомогою своїх енергоносіїв, особливо, газу, щоб остаточно встановити свою монопольну політичну опіку над цими республіками. Оглядачі також констатують той сумний факт, що «український борщ подорожчав у двічі». Західна преса також звертає чималу увагу на скруту звірів, котрі стали заручниками українських розважальних закладів, чи потерпають від тісноти та голоду в українських зоопарках.

Відомий американський військово-політичний аналітик Стівен Бланк пише на сторінках «Джеймстаун Фаундейшен», що Москва «витворює високе напруження в Мінську та Києві, щоб підпорядкувати їхні економіки, особливо, енергетичні сектори цих республік, а з цим змусити їх прийняти політичну опіку Росії». Автор цього аналізу також вважає, що Мінськ фактично звузив до мінімуму можливості маневрів та дистанціювання від агресивного наступу Москви, а «Україна не є ще членом Митного союзу та Євразійського економічного співтовариства і чинить опір приєднанню до нього» та всіляко відтягує ймовірність поглинання «Нафтогазу України» російським «Газпромом». Одним із шляхів ухиляння України від «роззброєння» та «руйнування» її незалежності Росією є диверсифікація енергопостачання, вважає Стівен Бланк. Але, на його думку, Москва вже досягнула вирішальних успіхів в ліквідації залишків незалежності Мінська та просувається у напрямку позбавлення економічних, енергетичних, політичних інструментів незалежності України. Стівен Бланк резюмує, що «можна лише сподіватися на засвоєння Києвом уроків Мінська і здійснення кроків для уникнення долі свого сусіда».

Тетяна Івженко, київський оглядач «Нєзавісімой газети», констатує продовження сумної для українців тенденції – подальше дорожчання українського борщу. У порівнянні з цінами минулого року вартість приготування цього національного продукту зросла в Україні удвічі. Тут наводяться також оцінки експертів з приводу того, що за останні 5 років «об’єм експорту до Росії овочевої продукції з України зріс у 17 разів.., коли ж попит на внутрішньому ринку фактично не зростає». Ростуть лише ціни для українців. Чи ж створить уряд України кращі умови для сільгоспвиробників, чи ж буде далі «боротися» з цінами, запитують експерти, що їх цитує «Нєзавісімая газета». Тут багато залежить від появи ринку землі та укладення угоди з ЄС про зону вільної торгівлі і чи створять ці зміни кращі умови попиту на внутрішньому ринку, констатує московське видання.

Чеська «Днес» інформує, що українська влада обіцяє «звільнити десятки ведмедів, котрих їхні господарі-підприємці змушують бути розвагою для глядачів і відвідувачів та пити горілку». Міністр охорони довкілля Микола Злочевський нарахував до майже сотні ведмедів-невільників у приватних зоопарках, ресторанах і мотелях України, де над тваринами просто знущаються і пообіцяв, що звільнить цих звірів від їхніх знахабнілих власників та помістить їх до природної резервації щоб українці більше не дивилися на знущання над звірами в ресторанах і мотелях. Газета також повідомила про бажання одного з керівників українських зоопарків, що обіцяє прожити два тижні в клітці з двома левами, щоб привернути увагу до нестерпних і тісних умов для звірів у зоопарках та віднайти гроші для розширення площ проживання звірів у неволі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG