Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: влада «стоїть осторонь» процесу над Тимошенко і не втручається


Рішення про арешт колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко суд ухвалив без будь-якого впливу органів виконавчої влади, заявило в суботу Міністерство закордонних справ.

Як мовиться в заяві, «відповідно до базового для демократичного суспільства принципу незалежності правосуддя будь-які звернення до вищого керівництва України з вимогою забезпечити зміну цього рішення по своїй суті є безпідставними».

«Українська влада стоїть осторонь судового процесу над Юлією Тимошенко і не має жодного наміру в нього втручатися», – запевняє міністерство.

Визнавши недоліки української судової системи, МЗС наголосило, зокрема, на тому, що «демонстративна неповага до суду колишнього Прем’єр-міністра створює враження, що розкручений політик може поводитися в суді так, як не дозволив би собі жодний пересічний громадянин».

«Свідоме, системне нехтування процесуальними нормами, що є тотожними чинним в абсолютній більшості європейських держав, відверто зневажливе ставлення Юлії Тимошенко до більшості учасників судового процесу стало тими правопорушеннями, які згідно з вимогами чинного законодавства не могли залишитися без відповідної реакції. Юлія Тимошенко звикла, що їй роками вдавалося ставити себе над правилами і правдою. Але цього разу вона спробувала поставити себе і над правом як таким, чому поклав край суд, прийнявши відповідну ухвалу», – заявляє МЗС.

«Влада України в межах, визначених законодавством нашої держави, буде і надалі робити все, щоб в Україні зміцнювались правові засади демократичного суспільства, всім політичним силам гарантувалась можливість на рівних конкурувати за право реалізувати прагнення українських громадян жити у вільному суспільстві, побудованому на спільних європейських цінностях», – мовиться в заяві.
XS
SM
MD
LG