Доступність посилання

ТОП новини

Посол Туреччини: журналісти за ґратами не через журналістику


Прага – Оглядачі заговорили про нову кризу у відносинах між Туреччиною і Європейським Союзом. З одного боку, через різку позицію Анкари щодо Республіки Кіпр, яка є членом Європейського Союзу і яку не визнає Туреччина. З іншого – через внутрішні процеси у Туреччині, де опозиція заявляє про посилення авторитаризму, що, на думку опонентів влади, знаменувала недавня гучна відставка генералітету. Щоб почути аргументи офіційної Анкари, Радіо Свобода запросило до розмови посла Туреччини в Празі Джихада Ерґіная.

– Як Ви можете пояснити відставку чотирьох турецьких генералів, включно з керівником збройних сил?

– Стосовно відставки генералів, то, звичайно, ми поважаємо їхнє рішення. Вони пішли на пенсію, але події після їхньої відставки продемонстрували, що система в Туреччині чітко визначена. Криза, яку очікували в деяких колах, після відставки генералів не відбулася. Все пройшло дуже гладко, і комісія, яка мала зібратися, щоб визначити нове покоління вищого військового керівництва, зустрілася і все зробила досить гладко. Це свідчить про те, як зріє демократія у Туреччині, як поліпшується цивільний контроль над збройними силами, і це якраз те, чого намагаються досягти всі західні країни.

– Але дехто це бачить інакше. Є думка, що під проводом правлячої партії «Справедливості і розвитку» Туреччина рухається від військового до цивільного авторитаризму. Як доказ, наводять приклади ув’язнення багатьох журналістів (нині близько 80 представників мас-медіа перебувають під вартою), також ідеться про податкові санкції у розмірі трьох мільярдів євро на одну з медіа груп – Dogan, звинувачення у залякуванні медіа. Яка Ваша відповідь на це?

– У Туреччині тривають певні юридичні процедури і прямо відповідати буде некоректно з мого боку. Але Ви згадали про арешти журналістів. Можливо, це запитання треба поставити інакше. Скількох журналістів заарештували за їхні дії як журналістів? У результаті буде нуль насправді, бо, наскільки мені відомо, всіх журналістів затримали, хоча ще триває слідство, через такі питання, як їхня роль у терористичних організаціях, через фальсифікацію документів, напади на інших людей, негідні вчинки щодо дітей тощо, а не за журналістську діяльність.

– Прем’єр Туреччини Ердоган нещодавно пригрозив заморозити відносини з Європейським Союзом, якщо там із 2012 року головуватиме Кіпр до того, як вирішиться питання про об’єднання острова. Чи це, на Вашу думку, реальна загроза і чи це означає, що Туреччина перекреслює шанси стати постійним членом Європейського Союзу в найближчому майбутньому?

– Звичайно, що ні. Туреччина проводить переговори про вступ до Європейського Союзу, і ми сподіваємося приєднатися до європейської родини, і на те, що це станеться скоріше, ніж пізніше. Саме тому Туреччина проводить реформи. Саме тому Туреччина так змінюється, стала майже новою країною за останні десять років, і тепер це 16-та найпотужніша економіка світу, шоста найсильніша економіка Європи, держава, яка робить найбільший внесок в операції НАТО. Стосовно переговорів щодо Кіпру, то ми займаємо дуже активну позицію, щоб якомога швидше розв’язати суперечку. Вона триває надто довго, а Туреччина та її лідери завжди були на крок попереду в переговорному процесі. Ми завжди висуваємо нові пропозиції, даємо новий поштовх процесу. Ми сподіваємося, що лідери острова, які зустрічаються під егідою Генерального секретаря ООН, нарешті домовляться, бажано до кінця року, тому що ми вважаємо, що переговори з відкритою датою нікуди не ведуть. Має бути конкретна ціль, коли лідери мають домовитися. Ми сподіваємося, що вони це зможуть зробити, особливо після липневої зустрічі з Генеральним секретарем ООН почалися інтенсивні переговори, і ми сподіваємося, що це принесе результат.

У розмові з Радіо Свобода посол Туреччини в Празі також висловив стурбованість кровопролиттям у Сирії і закликав до вирішення конфлікту шляхом діалогу. (Розширена версія інтерв’ю.)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG