Доступність посилання

ТОП новини

Єврейська громада протестує проти руйнування архітектурного ансамблю Львова


Львів – Львів є містом-музеєм під відкритим небом. І саме своєю архітектурою місто Лева приваблює тисячі людей. Втім, на місці старих будівель останніми роками почали з’являтися сучасні споруди. Таким явищем незадоволені шанувальники міста. У вівторок представники релігійної єврейської організації «Турей Загав» («Золота Роза») протестували проти чергової самовільної забудови в середмісті, в колишньому єврейському кварталі.

Зміст плакатів під час вуличної акції свідчив про позицію єврейської громади: «ЮНЕСКО, захисти перлину світової спадщини у Львові», «Не руйнуйте того, чого ви не створили, що є святим як для юдеїв, так і для українців», «Збережемо українську єврейську історико-культурну спадщину».

Зведення готелю в середмісті на вулиці Федорова, за твердженням єврейської громади, руйнує унікальну атмосферу поліетнічного Львова. Ця територія становить єдиний ансамбль із синагогою «Золота Роза» і є охоронною зоною. До того ж будівництво становить загрозу історичному кварталу. Бо ця ділянка є досить складною у плані гідрогеології. І це підтверджують висновки наукової гідрологічної експертизи.

На сьогодні зруйновані відводи води, яким по 400 років, наголосив в коментарі Радіо Свобода голова єврейської громади «Турей Загав» Мейлах Шейхет. «Тут створилась критична техногенна ситуація, окрім історичної спадщини, руйнується довкілля, – зазначає він. – На сьогодні доведено, що це будівництво відбувається незаконно, тому руйнується і людська свідомість, мораль. Будівництво відбувається без погодження проекту, без урахування вимог ЮНЕСКО. Це правове свавілля».

Дозвіл на будівництво і є, і водночас його нема…

Чотири року тому компанія «Українські інвестиційні системи» отримала в оренду на 49 років ділянку на вулиці Федорова. Відтоді постійно тривають непорозуміння між забудовником і єврейською громадою та шанувальниками Львова. Конфлікт супроводжується судовими позовами.

Мейлах Шейхет каже, що громада не ознайомлена з проектом, а прокуратура не реагує на їхні численні заяви. «Це є надмірні економічні інтереси, через що зневажається думкою львівської громади», зауважує він.

Будівництво ведеться за металевим парканом
Компанія «Українські інвестиційні системи» заявляє, що має пакет документів на будівництво готелю і обіцяє зберегти архітектурний ансамбль.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Ліля Онищенко пояснила, що є дозвіл на будівництво від Держбудконтролю, але Державна служба охорони національної культурної спадщини не погодила спорудження готелю.

«Держкультурспадщину ліквідували, – каже вона. – Хто надаватиме тепер дозвіл, я не знаю. Цю територію однозначно треба впорядкувати, як це зробити дискутується нами роками. Археологічні знахідки, які виявлені на цьому місці, будуть представлені в історичному музеї компанією-забудовником».

У центрі Львова кілька пам’яток архітектури давно довели до руйнівного стану. Робиться це, на думку шанувальників міста, зумисно, щоб не реконструювати, а зводити нові будівлі, які не вписуються в архітектурний ансамбль старої частини міста.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG