Доступність посилання

ТОП новини

Китайський прем’єр закликає заспокоїти ринки


Прага – Ціна на цінні папери на американських ринках дещо покращилися після понеділкового падіння, коли вони досягли найнижчих позицій з часу фінансової кризи 2008 року. А тим часом на захист американського ринку став китайський прем’єр.

Головні фондові індекси показують скромне поліпшення після вчорашнього розпродажу на американських ринках. Нині інвестори чекають на новини від засідання керівників Федеральної резервної системи, які вирішують, що ще може зробити Центральний банк Америки для нормалізації ситуації.

На захист американської економіки у понеділок став президент США Барак Обама. Він сказав, що аналітиків непокоїть політична, а не економічна ситуація у США.

«У п’ятницю ми дізналися про те, що одне з рейтингових агентств знизило кредитний рейтинг США. І не тому, що вони сумніваються у нашій спроможності сплачувати борги, а насамперед тому, що після того, як вони спостерігали протягом місяця боротьбу щодо підняття боргового ліміту, вони сумніваються в тому, що наша політична система спроможна ухвалювати рішення», – зазначив Обама.

Китай – найбільший покупець американських боргових зобов’язань

Тим часом китайський прем’єр Вень Цзябао закликав світових лідерів до співпраці заради того, щоб заспокоїти ринки. Після засідання кабінету у вівторок китайський прем’єр закликав, за його словами, «відповідні» країни, проводити відповідальну грошову політику і приборкати фіскальний дефіцит.

За прозорими натяками аналітики впізнали Сполучені Штати та європейські країни, фінансові проблеми яких можуть викликати занепад всієї глобальної економіки. Це був перший коментар з боку Китаю після того, як одне з рейтингових агентств знизило кредитний рейтинг США у п’ятницю.

«Світова спільнота повинна налагодити спілкування і координувати свою макроекономічну політику для того, щоб досягнути стабільного, збалансованого зростання світової економіки», – заявив китайський прем’єр.

Аналітики вважають, що саме занепокоєння щодо майбутнього світової економіки було головною причиною нервової реакції ринків на зниження американського рейтингу. Наслідки американського розпродажу були відчутні по всьому світу – від Азії до Аргентини, де індекси місцевих ринків також знизилися.

Оскільки Китай є найбільшим покупцем американських урядових боргових зобов’язань, він зацікавлений у здоровому курсі долара та здоровій американській економіці, бо це є найкраща страховка для збереження його резерву закордонної валюти, що складає суму понад 3 трильйони доларів. Дві третини з них складає саме долар США.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG