Доступність посилання

ТОП новини

Світові ринки стривожені Європою і США


Прага – На світових ринках цінних паперів у п’ятницю тривав занепад через побоювання, що в країнах Європи може вийти з-під контролю боргова криза, а в Сполучених Штатах Америки ймовірна нова економічна рецесія. Лунають заклики до співпраці країн світу, щоб відвернути ще одну світову фінансову кризу.

Головні європейські ринки закрили торги на занепаді після того, як уранці, щойно відкрившись, упали відразу на 2 відсотки. Схожі втрати відбулися раніше на азійських ринках.

Так само і в Сполучених Штатах Америки фондові ринки не показали зростання і попри кращі, ніж очікували, свіжі економічні дані, – по тому, як учора американські ринки зазнали найбільшого занепаду за понад два роки.

Не допомогли й запевнення президента США Барака Обами, який переконував, що американська економіка обов’язково подолає труднощі.

«Я хотів би, щоб американський народ і наші партнери у всьому світі знали: ми вийдемо з цього. Справи поліпшаться, і ми виберемося разом», – заявив сьогодні Обама після нечастої останнім часом доброї вістки: Міністерство праці США повідомило, що за червень у країні створено більше робочих місць, ніж прогнозували, і рівень безробіття впав до трохи більше від 9 відсотків. Так само на краще уточнили й дані за попередні два місяці, які спершу викликали тривогу.

У ЄС можлива криза, у США рецесія

Довіру інвесторів підірвали побоювання, що США, можливо, прямують до нової рецесії, а Євросоюз, імовірно, буде змушений надавати величезну фінансову допомогу ще й Італії й Іспанії, що, як і низка інших країн ЄС, загрузли в боргах.

Комісар ЄС із економічних і бюджетних питань Оллі Рен стверджує, що ринки надміру зреагували на останні повідомлення з Італії й Іспанії, бо ж Європейський Союз, каже він, минулого місяця вже домовився, як рятуватися від поширення кризи, от тільки що не зміг добре поінформувати про суть цих домовленостей.

«Але поширення напруженості на ринках облігацій по всій зоні євро не виправдане з огляду на засади економіки й бюджетної політики», – запевняв єврокомісар сьогодні вдень. І дійсно, під кінець торгів з’ясувалося, що фондові ринки в Італії й Іспанії завершили день краще, ніж в інших європейських країнах.

Заклики до співпраці

За словами єврокомісара, нинішній неспокій на фондових ринках має всесвітній вимір, і долати його треба теж загальносвітовими заходами.

Такий самий заклик пролунав раніше сьогодні і з Азії, де теж прагнуть більшої координації в усьому світі. Міністр економіки Японії Каору Йосано наголосив: «Весь світ пов’язаний фінансами. Отож те, що стається в Нью-Йорку чи в Європі, стається й тут не просто так. Тому дуже важливо думати про всі фінансові ринки».

А міністр закордонних справ Китаю Цзян Цзєчи, перебуваючи сьогодні в Польщі, закликав США до «відповідальної» бюджетної політики, яка захистила б доларові інвестиції інших країн.

Тим часом у Сполучених Штатах говорять про можливість нової економічної рецесії. Одна з фінансових аналітичних компаній, HIS Global Insight, навіть оцінила її ймовірність у 40 відсотків. Такі новини спричинили вчора найгірший обвал на американських біржах від часу фінансової кризи осені 2008 року.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG