Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США ухвалив рішення, що дозволить оминути дефолт


Прага – Американський сенат ухвалив рішення, яке дозволить скоротити видатки і збільшити ліміт внутрішнього боргу і таким чином уникнути загрози першого в історії США дефолту, тобто неможливості уряду виконувати свої фінансові зобов’язання.

Рішення Сенату США, який затвердив подібне рішення Конгресу, ще має надійти на підпис президенту Бараку Обамі, але інвестори вже можуть зітхнути з полегшенням – першої реальної загрози дефолту в історії США вдалося уникнути.

Ще напередодні голосування Барак Обама висловлював упевненість, що краху вдасться запобігти. «Ще має відбутися важливе голосування в Конгресі, але я хочу оголосити, що лідери обох партій в обох палатах досягли згоди, що ми скоротимо дефіцит для того, щоб уникнути дефолту. Дефолту, який мав би руйнівні наслідки для нашої економіки», – зазначив Обама.

Наслідки незгоди в американському Конгресі могли б мати і не менший руйнівний ефект на решту світової економіки, попередила голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард. Виступаючи перед Комітетом із закордонних питань Конгресу, вона сказала, що сам дефолт, чи навіть зниження кредитного рейтингу США могло б стати «дуже серйозною подією не лише для США, але і світової економіки в цілому».

Світові ринки спокійно спостерігали за баталіями у США

Разом з тим, світові ринки з дивовижним спокоєм спостерігали за баталіями в американському Конгресі. За даними міністерства фінансів США, іноземні інвестори лише в травні закупили американські боргові зобов’язання на суму 38 мільярдів доларів. За словами одного з економістів, це означало, що ринок оцінює можливість дефолту як нульову, бо вірить, що уряд піде на скорочення витрат, але не наважиться перестати сплачувати дивіденди інвесторам.

Частково вони пояснюють такі настрої ринку тим, що фінансова ситуація Європи є ще гіршою. У Європі мало фінансово стабільних країн, таких як Німеччина, Швейцарія чи Австрія, які могли б задовольнити фінансові апетити інвесторів із Японії, Китаю чи Великої Британії, які шукають, куди надійно вкласти гроші. Китай навіть закликав США якнайшвидше завершити політичну суперечку, щоб Вашингтон міг випустити нові боргові зобов’язання.

А от у Росії залежність США та іншого світу від кредитів суворо засудив прем’єр-міністр Володимир Путін, який, виступаючи перед молодими прокремлівськими активістами на озері Селіґер, назвав американців «паразитами» на світовій економіці.

«Країна живе в борг. І це дуже погано для однієї з провідних економік світу, – заявив він. – Це означає, що вони живуть невідповідно до своїх можливостей і перекладають частину свої проблем на всю світову економіку. У певному сенсі вони паразитують на світовій економіці і на своїй монопольній доларовій позиції».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG