Доступність посилання

ТОП новини

Кірєєв відхиляє усі клопотання про звільнення Тимошенко


Київ – Захист колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко вчетверте звернувся до Печерського райсуду Києва з клопотанням про звільнення своєї підзахисної з-під варти. Натомість представники Генпрокуратури заявляють, що захист лише намагається затягнути судовий процес у справі щодо газових угод.

Тимошенко в суді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00


Суддя Родіон Кірєєв у середу знову відмовився задовольнити клопотання захисту Юлії Тимошенко – звільнити її з-під арешту. Крім того, він відмовив у відводі прокурорів. Він обґрунтував рішення тим, що заява адвокатів щодо упередженості прокурорів «не містить належного підтвердження даних».

Натомість Юлія Тимошенко каже, що прокурорів у її справі мають позбавити посад. Про це вона заявила, обґрунтовуючи клопотання своєї сторони про їхній відвід.

Вона нагадала, що після того, як обвинувачення не змогло сформулювати подію та сутність її злочину, прокурори одразу повинні були припинити справу. Однак цього не було зроблено.

Політична сатира
Кірєєв у обвинувальному висновку підтвердив позицію захисту – Тимошенко

Тимошенко також нагадала, що «її не звинувачують у корупції, а обвинувачення зараз топчеться навколо директив». За її словами, головуючий Родіон Кірєєв в обвинувальному висновку звинуватив її в тому, що вона підписала «директиви Прем’єр-міністра», а це саме те, що доводить в суді сторона захисту.

«Ви рухаєтеся проти закону і намагаєтеся тлумачити літери цього закону, щоб пояснити, чому, коли вам відомо, що події злочину немає, ви продовжуєте вести весь цей процес. А кожен з вас це усвідомлює. І при цьому заявляєте заміну санкції на арешт, то скажіть, будь ласка, які ж ви прокурори?» – звернулася Тимошенко до прокурорів.

За словами прокурора Лілії Фролової, клопотання захисту мають на меті лише затягнути судовий процес, зокрема, відтягнути допит свідків у справі.

«Щодо заяв, що сторона обвинувачення не розуміє суті обвинувачення, я вважаю, що ці заяви є голослівними. Тому говорити про те, що є підстави, на цей час, відмовлятися від обвинувачення – це є не обґрунтованим», – сказала Фролова.

Тимошенко принижують та катують – Сухов

У свою чергу адвокат Юлії Тимошенко Юрій Сухов заявив, що до його підзахисної застосовуються методи тиску.

«Тимошенко, фактично, принижують та катують. Її о п’ятій годині ранку підіймають, у СІЗО, потім привозять до Печерського суду і вона протягом трьох годин перебуває у приміщення один метр на один метр, не маючи можливості пересуватися, лише сидячи, майже, навприсядки. Тобто це є катуванням. Ми кожного засідання будемо ставити питання про закриття кримінальної справи через відсутність події злочину», – запевнив Сухов.

Утім, суддя Родіон Кірєєв так само систематично відхиляє клопотання захисту. Коли у середу від відмовився звільняти Юлію Тимошенко, народні депутати, які були присутні в залі, зустріли цю відмову вигуками: «Ганьба!»

Продовження судового розгляду кримінальної справи за обвинуваченням Юлії Тимошенко у незаконному підписанні газових угод 2009 року призначено на ранок четверга, 11 серпня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG