Доступність посилання

ТОП новини

Урядові релігійні обмеження і вибірковість ведуть до ворожнечі й безладів – дослідження


Прага – Американський дослідницький центр Pew унаслідок трирічних досліджень (2006–2009 років) виявив, що уряди низки країн, де проживає більше як третина населення Землі (понад 2 мільярди), нарощували релігійні обмеження для населення у відповідь на соціальну напруженість, включно з релігійною. Автори дослідження зауважують, що його дані доводять пряму залежність між високим рівнем релігійних обмежень у країні і поляризацією між релігійними й соціальними групами цієї країни та відносно низькими обмеженнями і низькою соціально-релігійною поляризацією. Україну зараховано в цьому дослідженні до країн «релігійних свобод», із мінімальним рівнем релігійної і соціальної напруженості, де влада останнім часом «проявляє вибіркову підтримку та упереджене сприяння окремій релігійній групі».

Серед висновків американського центру досліджень Pew щодо ключових наслідків зростання рівня урядових релігійних обмежень виділені дедалі більші обмеження на релігійні переконання і релігійну практику в 23 країнах світу із 198 та певне зниження цих обмежень у 12 країнах. Незмінною у 2006–2009 роках ситуація з урядовими релігійними обмеженнями залишалася у понад 160 країнах світу.

Дослідники з Pew наголосили, що із 25 найбільш густонаселених країн світу (де проживає до 75 відсотків всього населення Землі) суттєві релігійні обмеження введені у 8 країнах і не знижувалися у жодній з цих країн.

У Китаї, Нігерії, Росії, Таїланді, Великій Британії та В’єтнамі зростання обмежень призвели до підвищення соціальної напруженості, включно з релігійною, мовиться в американському дослідженні. Зокрема, останні події в Лондоні, масові безлади і насильства, що перекинулися на інші міста Великої Британії у чомусь підтверджують висновки американських соціологів.

Та влада в Лондоні каже насамперед про суворі заходи щодо учасників цих заворушень. Зокрема, британський прем’єр Дейвід Камерон заявив: «Це невпинне насильство просто недопустиме, і воно буде зупинене. Ми не будемо терпіти цього в нашій країні, ми не будемо дозволяти культ страху поселятися на наших вулицях».

А президент Ірану Махмуд Ахмадинеджад, коментуючи заворушення в британських містах, звинуватив владу Великої Британії у втручанні в життя інших народів світу та ігноруванні соціальних прав своїх громадян. Хоча саме влада Ірану вводить і надалі нові й нові релігійні та соціальні обмеження в державі, котрі викликають все більші масові протести.

Донедавна соціальна і релігійна напруженість виявлялися на вулицях Франції та Єгипту, країн, які виділені дослідниками з центру Pew як такі, де влада останніми роками вводила все більше релігійних обмежень.

Українська влада «сприяє окремій релігійній групі»

Дослідження центру Pew звертаж увагу на Європу, де є найбільша частка країн, у яких соціальна напруженість, пов’язана з релігією, підвищувалася з 2006 до 2009 років. Особливо це виявлялося у 5 країнах Європи: Болгарії, Росії, Данії, Швеції та Великій Британії.

У звіті Pew сказано, що у понад 140 країнах світу за 2006–9 роки так чи інакше виявлялися злочинні дії і насильства стосовно окремих осіб, груп людей, що мотивувалося релігійною ненавистю чи релігійним мотивами. Такі насильства, руйнування храмів ставалися і в Україні, як мовиться у звіті американських дослідників.

Тут також зауважено, що українська влада останнім часом «виявляє вибіркову підтримку та упереджене сприяння окремій релігійній групі». Мається на увазі російська православна церква.

Дослідження Pew попереджає уряди світу про відповідальність за соціально-релігійну ситуацію у суспільстві, поляризація якої залежить і від рівня урядових релігійних обмежень та реальних свобод громадян на релігійне життя і практику.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG