Доступність посилання

ТОП новини

Москва відповідає на американські санкції у справі Магнітського


Російськоий юрист Сергій Магнітський, 29 грудня 2010 року
Російськоий юрист Сергій Магнітський, 29 грудня 2010 року

Прага – Москва, ймовірно, не залишить без відповіді санкції, які наклав Вашингтон на російських офіційних осіб, яких вважають причетними до смерті в тюрмі російського юриста Сергія Магнітського. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Москві, Том Балмфорт, російська сторона також підготувала свій «чорний список». Докладніше розповідає Марія Щур.

аДо «чорного списку», про який повідомляють у Росії, потраплять кілька десятків американських офіційних осіб, яким заборонять в’їзд до Росії. Приводом для санкцій називають порушення прав людини по відношенню до двох російських громадян. Одного з них звинувачують у торгівлі зброєю, а іншого – у торгівлі наркотиками. Обох – в міжнародних масштабах.

Повідомлення вперше з’явилося у російському щоденнику «Комерсант» з посиланням на джерело в міністерстві закордонних справ. Воно ж і назвало прізвища двох росіян, на захист яких став російський уряд. Це – Віктор Бут, якого в листопаді 2010 року уряд Таїланду видав Сполученим Штатам через підозру в торгівлі зброєю, і Костянтин Ярошенко, якого спеціальні підрозділи США затримали в столиці Ліберії в травні того ж року.

Ярошенка визнали винним у контрабанді наркотиками, в Бут очікує суду за звинуваченням у змові з метою вбити американських військових і у постачанні зброї для терористичних організацій.

Санкції Москви – це дуже смішно – голова Московської Гельсинської групи

Поки що ані російські, ані американські офіційні особи не коментують повідомлень про можливу появу російських «чорних списків». Але аналітики говорять, що справа Сергія Магнітського, який розслідував корупцію на високому державному рівні в Росії, і помер через ненадання йому медичної допомоги у попередньому ув’язненні, буде ще довго негативно впливати на російсько-американські стосунки.

Очікується, що услід за американським Сенатом, «чорний список» з російських чиновників, яким можуть не лише заборони в’їзд до США, але і заморозити їхні активи у цій країні, має ухвалити ще й Конгрес.

Російські політологи говорять, що дії у відповідь, хоч і не поліпшать стосунків зі США, але необхідні для збереження балансу. А російські правозахисники вважають, що така позиція Москви є абсурдною.

«Вони називають це симетричною відповіддю. Але це смішно. Хіба американським бюрократам створить якісь незручності те, що вони не зможуть послати своїх дітей до Казанського університету? Це досить смішна симетрична відповідь», – говорить Людмила Алексеєва, голова Московської Гельсинської групи.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG