Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Януковича і Медведєва: від газу до спортивних подій


Віктор Янукович та Дмитро Медеведєв у Сочі, 11 серпня 2011 року
Віктор Янукович та Дмитро Медеведєв у Сочі, 11 серпня 2011 року

Москва – Президент України Віктор Янукович висловив сподівання, що в питаннях про ціну російського газу на нинішніх переговорах з Президентом Росії Дмитром Медведєвим у Сочі буде досягнуто компромісу. Як заявив Янукович журналістам, компроміс в інтересах як України, так і Росії.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна і Росія не мають іншого шляху, ніж вирішувати накопичені проблеми. Про це він сказав у четвер на зустрічі з російським колегою Дмитром Медведєвим.

Існуючі між двома країнами проблеми Президент України назвав «природним процесом» і ще раз наголосив, що «налаштований, як завжди, шукати і знаходити рішення».

«Ми завжди прагнули і будемо прагнути пошуку вирішення будь-яких питань. Ми приречені їх вирішувати, – сказав Янукович. – Звичайно, 50 мільярдів, яких, я думаю, нам вдасться цього року досягти у взаємній торгівлі, – це серйозний результат. Це результат у тому числі і тих рішень правильних, які ми з Вами ухвалювали».

У нас багато тем для розмови, сказав ще до початку зустрічі з українським Президентом російський колега Дмитро Медведєв, зазначивши, що розмова, як і раніше, буде відвертою, прямою і дружньою.

«Поговоримо, звичайно, і про інтеграційні процеси, які йдуть за участю Російської Федерації, і про можливе приєднання до цього України. Якщо Україна вважатиме це за доцільне для себе. Поговоримо, звичайно, і про газову співпрацю, яка традиційно є складним питанням. Поговоримо і про міжнародні питання, нам потрібно думати і про остаточне вирішення питання про державний кордон».

Справа Тимошенко

Зустріч президентів Росії й України відбувається на тлі нещодавнього арешту лідера української опозиції Юлії Тимошенко, яка, як голова уряду, підписала в 2009 році газовий контракт із Росією, котрий їй зараз ставлять у вину.

За словами головного редактора журналу «Росія в глобальній політиці» Федора Лук’янова, це питання є одним із принципових на зустрічі в Сочі.

«З одного боку, Януковичу треба забезпечити усунення з політичного поля найбільш небезпечного конкурента. А з іншого боку, тим самим ще й дати зрозуміти Росії, що Київ домагатиметься перегляду нинішнього модуля відносин у сфері газу. Це Росію вкрай дратує, – говорить Лук’янов. – Тому що сама Тимошенко Москві, звичайно, не сестра і не брат, але домовленості були підписані нею і Путіним. Москву дратує, що саме ці домовленості українська влада використовує, як привід для того, щоб Тимошенко засудити. І тому завдання Медведєва на цій зустрічі
непублічно дати зрозуміти Януковичу, що Росія має методи протидії».

Серед тем, що їх обговорювали на зустрічі президентів України й Росії, були як політичні, наприклад, про Чорноморський флот, так і спортивні, а саме: обмін досвідом з підготовки до Олімпіади і чемпіонатів Європи та світу з футболу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG