Доступність посилання

ТОП новини

Американське радіо: «Розмова про автівки»


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах автолюбителі відзначають знаменну дату: чверть століття тому вперше прозвучала в ефірі радіопрограма під назвою «Розмова про автівки», яка набула широкої популярності в цій автомобільній країні. Кореспондент Радіо Свобода у Нью-Йорку – регулярний слухач і прихильник цієї програми.

Щосуботи, о 10:00, мережа Національного громадського радіо присвячує годину свого ефіру «Розмові про автівки» – порадам з автомобільних проблем. Її ведучі, брати Том і Рей Мальйозі, досвідчені механіки з подиву гідним діапазоном знань у цій ділянці, до того ж дотепні хлопці.

Це те, що називається talk-show, тобто слухачі по безкоштовному номеру телефону дзвонять з усіх куточків Америки, запитують, що робити, якщо, гальмуючи, скажімо, вони чують підозрілий скрегіт, або коли автомобіль не тягне під гору чи не працює пічка тощо.

Один слухач навіть прохає порадити, які вікна відчиняти, щоб дим від сигари швидше вивітрювався. Йде обмін жартами, але відповідь цілком конкретна: не відчиняти всі вікна, а лише трохи опускати одне – з боку водія.

Том і Рей завжди уточнюють дані про автомобілі та рік виробництва. Бо ж відомо, що моделі щороку змінюються.

Енциклопедичні знавці автівок

Я слухаю цю передачу вже багато років, але не можу пригадати жодного випадку, коли брати Мальйозі визнали б, що не знайомі з моделлю чи модифікацією моделі якогось конкретного року – і це при тому, що йдеться про сотні й сотні різновидів автомобілів.

Останнього разу слухачка з Каліфорнії поскаржилася, що вона змушена після кожних 1500 миль пробігу (2400 кілометрів) доливати літр олії до двигуна її «Тойоти-Камрі» 2008 року. Вона каже, що кілька разів зверталася до автомеханіків, але безрезультатно, хоча доводилося платити за діагностику. Брати відповіли, що це конструктивна органічна вада і що «Тойота» має таку проблему з двигунами таких моделей, як «Королла» й «Камрі», і досі не може дати з нею собі ради. Вони порадили слухачці взагалі здихатися цієї автівки і зауважили, що нині моделі американських компаній за якістю випереджають японські (які продаються у США).

Кожну годину свого шоу Том і Рей закінчують побажаннями. Том каже: «Бувайте здоровенькі і не водіть авто, як мій брат водить». Рей каже: «І Боже вас борони водити автівку, як водить мій брат».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG