Доступність посилання

ТОП новини

Росія й Китай блокують заяву ООН про Судан – дипломати


Росія і Китай, за повідомленнями з дипломатичних джерел, заблокували намагання Сполучених Штатів Америки домогтися ухвалення заяви Ради безпеки ООН із засудженням дій влади Судану проти населення країни.

За словами неназваних дипломатів в ООН, що їх навели в п’ятницю агентства, США мусили відкликати свій поданий раніше цього тижня проект заяви, який мав засудити воєнне насильство влади проти мирного населення в суданському регіоні Південний Кордофан і закликати припинити повітряні бомбардування в ньому.

Причиною став, за повідомленнями, спротив Росії і Китаю, які виступили категорично проти будь-яких виявів засудження в заяві і взагалі проти згадок про бомбардування.

Обидві ці держави є фактичними союзниками Судану; Китай є також одним із головних постачальників зброї до цієї країни й одним зі значних інвесторів у її нафтову промисловість.

Більшість населення Південного Кордофану в перебігу нещодавньої громадянської війни воювала проти суданської влади в Хартумі. За даними ООН, у регіоні лише за останні місяці від дій армії потерпіли не менш як 200 тисяч людей – загинули, були поранені чи змушені стати біженцями. Судан узагалі заперечує, що вдається до воєнної сили проти населення.
XS
SM
MD
LG