Доступність посилання

ТОП новини

«Так, Україна незалежна, але цього не досить» – Тадеуш Мазовецький


Тадеуш Мазовецький – польський політик, один з лідерів руху «Солідарність» і перший прем‘єр-міністр посткомуністичної Польщі
Тадеуш Мазовецький – польський політик, один з лідерів руху «Солідарність» і перший прем‘єр-міністр посткомуністичної Польщі

Київ – Тадеуш Мазовецький, відомий політичний і громадський діяч, перший прем’єр-міністр посткомуністичної Польщі, уважно спостерігає за розвитком української державності. Здобувши незалежність, Україна зробила лише перший крок до самостійного становлення, а проблеми сучасної України пов’язані з відсутністю демократично налаштованої еліти й громадянського суспільства, зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Нас, поляків, непокоїть, що окремі судові процеси в Україні носять характер політично заангажованих. Про це багато написано, своє ставлення до цього висловили і Євросоюз, і США. Але при цьому я не бачу серйозних протестів з боку української громадськості, якщо люди здебільшого мовчать, це означає, що їх не турбує така ситуація, арешти опозиційних політиків тощо. Але без активної підтримки громади розбудова держави – справа невдячна, навряд чи поняття «незалежність» у такому випадку може наповнитися реальним змістом.

Пане Мазовецький, у цьому зв’язку, що б Ви порадили владі й суспільству України?

– Україна повинна провадити більш незалежну політику, натомість українська влада часто міркує над тим, що подумають чи що скажуть її стратегічні партнери про те чи інше рішення. Перш за все, українці, і влада, і громадськість, мають дбати про національні інтереси держави – чи йдеться про українсько-російські проблеми з постачанням газу, чи про ухвалення рішення про позаблоковий статус країни. Я б сказав так: Польща вітає європейську інтеграцію і декларацію демократичних цінностей, але куди рухатись і з ким товаришувати, мають визначити самі українці.

Ви активний учасник багатьох польських та міжнародних конференцій з питань безпеки. Якою Ви бачите роль України у системі європейської безпеки?

– Українці – великий і сильний народ, людський потенціал та економічний ресурс котрого досі повністю не розкритий. Україна у системі регіональної та європейської безпеки посідає важливе місце, це територія, на якій здавна розвиваються традиції й культури різних народів, це територія толерантності і порозуміння. Для сучасної Європи Україна може стати прикладом у царині міжетнічних стосунків. Також Україна – це територія транзиту енергоносіїв, економічних ресурсів, вантажів тощо. А отже, українці та європейці спільно мають розвивати ці шляхи «з варяг у греки» за нинішніх умов глобалізації. Справа ЄС також у підтримці демократії й політичного діалогу в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG