Доступність посилання

ТОП новини

Як українські козаки віртуальну Францію завоювали


Київ – У Києві відбулась презентація першого франкомовного порталу, присвяченого Україні: Ukraine – Europe («Україна – Європа»). Користувачі порталу мають змогу ознайомитися з історією та культурою України, з подіями в ЄС, які стосуються України тощо. При цьому історія української держави подається через доволі специфічні види мистецтва – комікси та анімацію.

Комікси на тему історії України користуються популярністю не лише в активних користувачів порталу «Україна – Європа», а й у тих франкомовних європейців, які воліють перегорнути графічну збірку. Комікси мають здебільшого героїчно-детективний напрямок: у них ідеться про пригоди козаків у різних походах; про справжні детективно-любовні романи князів Київської Русі.

«Комікси здебільшого читають по дорозі на роботу, у відпустці, увечері вдома, тож завдання українських художників полягало у тому, щоб зацікавити читачів карколомними історичними сюжетами та яскравими новелами у малюнках», – пояснює графік Максим Паленко.

Як стверджує його колега Ігор Баранько, в історії України можна знайти безліч сюжетів не тільки для коміксів, а й для широкоформатного кінофільму: самі лише пригоди козаків або воїнів-русичів – чим не блокбастер?! Митець успішно співпрацює з французькими видавництвами, а також із порталом «Україна – Європа», на якому розміщує свої графічні роботи.

Французькі образи і пошуки української ідентичності

Нині художник шукає образи, які зможуть викликати у франкомовної публіки стійкі асоціації з Україною. Ігор Баранько сподівається, що українські образи будуть не гіршими від французьких.

«Франція асоціюється з Ейфелевою вежею і з мушкетерами, – каже він. – В Україні – свої герої, свої унікальні споруди тощо, але про них ані українці, ні тим більше іноземці не знають достеменно… Французи до свого іміджу ставляться вельми серйозно! У Франції розташована компанія, з якою я співпрацюю понад 10 років: малюю для них альбоми – комікси. Фактично, кілька років з того живу».

Портал – вікно України у франкомовний світ

А у вільний час художник перечитує книги з історії України та народні казки: саме там можна знайти сюжети, виразні постаті історичних осіб – і створити художній світ під назвою «Україна», вважає Ігор Баранько.

Його графіка зацікавила засновників порталу «Україна – Європа», подружжя Сорін. Ольга Сорін (Герасименко) – українка, яка у Франції зіткнулася з проблемою доволі специфічного характеру: пересічні французи доволі часто плутають Україну з Росією або Польщею, чимало з них вважають Україну провінцією Російської Федерації. Ідея розповісти про Україну через мистецтво спричинилася до створення порталу, зазначає Ольга Сорін.

«Наш портал – перший франкомовний ресурс, присвячений Україні, – каже вона. – Це не інституційний портал, це портал від аматорів, від людей, точніше – від французів, які, скажемо так, є справжніми французами, та французів українського походження. Головне – це люди, які цікавляться Україною, у той час, коли не було ніякої інформації про Україну французькою мовою. І ось вони усі об’єдналися і тепер вони збирають і узагальнюють інформацію про все, що відбувається у Франції або у франкомовних країнах, і пов’язане з Україною».

Портал надає площу не тільки для інформаційних повідомлень, художніх вернісажів, а й запрошує до дискусії науковців – напередодні 20-річчя Незалежності України час осягнути здобутки і спробувати розв’язати проблеми, що стоять перед країною. Митці ж обіцяють створити унікальну анімацію, в якій 20-річні українці та європейці утворять свій «світ Добра».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG