Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу: Україна має працювати над реформами


Успіхи в політиці та економіці України, досягнуті за 20 років її незалежності, будуть зафіксовані в новій широкосяжній угоді про асоціацію з ЄС, яка передбачає поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі, пише президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу в своїй ексклюзивній статті до 20-річчя Незалежності України для тижневика «Дзеркало тижня. Україна», оприлюдненій у суботу.

За його словами, в угоді «будуть модернізовані відповідно до сучасних вимог між Україною і ЄС контрактні відносини», і Євросоюз зі свого боку просить Україну «підтвердити прихильність основним цінностям, яких зобов’язані дотримуватися усі держави-члени ЄС», – дотриманню прав людини, демократії та основним свободам, верховенству права і свободі слова.

Іще один із можливих шляхів до розвитку і зміцнення відносин України та ЄС лежить через розширення контактів між простими людьми, зазначив Баррозу і висловив упевненість, що сторонам вдасться втілити План дій для лібералізації візового режиму.

Але при цьому він звернув увагу, що за роки незалежності Україні вдалося досягти великих успіхів, але, з іншого боку, Україна тільки почала реалізовувати свій потенціал, «і на цьому шляху її ще чекає велика, важка робота».

Зокрема, заявив голова Єврокомісії, уваги вимагають такі напрямки, як верховенство права, боротьба з корупцією, незалежність судової системи та свобода засобів інформації. «Саме ці цінності лежать в основі довгострокових відносин, які ЄС хотів би встановити з Україною, і вони ж є стовпами, на яких тримаються зріла демократія і розквіт економіки», – пише він.

У цьому контексті Баррозу нагадав про необхідність «вільних, справедливих і прозорих судових процесів, які б розвіяли сумніви в вибірковості правосуддя в Україні».
XS
SM
MD
LG