Доступність посилання

ТОП новини

У волинських Затурцях з’явився музей Липинського


Єдиний в Україні і світі музей відомого історика, політолога і державного діяча початку ХХ століття періоду Гетьманату – посла України у Відні В’ячеслава Липинського – відкрили у понеділок на його малій батьківщині в селі Затурці нинішнього Локачинського району Волинської області.

У музеї чотири експозиційних, а також виставкова і конференц-зали. Експозиція охоплює період тривалістю з 1839 по 1939 роки і розповідає про польський шляхетський рід Липинських, середовище, в якому жила сім’я Липинських, її господарську діяльність, а також про життєвий шлях В’ячеслава Липинського.

За радянської влади могила Липинського була знищена разом з усім польським цвинтарем. Згодом пам’ятник патріотові двох держав був встановлений на символічно обраному місці.

З 2002 року реставрували двоповерхову будівлю 30-х років ХХ століття та пристосовували її під музей. Науковці налагодили стосунки з родичами В’ячеслава Липинського у Польщі, зав’язали листування з Президентом Східно-Європейського дослідного інституту імені Липинського у США, зібрали багато цінних документів та експонатів.

За 9 років у реставрацію музею було вкладено близько 5 мільйонів гривень. Цього року на Волині заснували щорічну обласну іменну Премію в галузі суспільних наук імені В’ячеслава Липинського. Її першим номінантом став директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.
XS
SM
MD
LG