Доступність посилання

ТОП новини

Луценко обурився через прокурорів


Суддя Сергій Вовк
Суддя Сергій Вовк

Київ – Суд у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в понеділок завершив допит потерпілих. Судове засідання завершувалося за зачиненими дверима, бо головуючий суддя Сергій Вовк видалив із зали усіх присутніх, крім безпосередніх учасників процесу – через сміх.

Потерпілими у цій справі визнані п’ятеро чинних та колишніх правоохоронців, які стояли в квартирній черзі і внаслідок того, що квартиру незаконно отримав водій міністра Леонід Приступлюк, залишилися без житла.

«В Генпрокуратурі вирішили: якщо є злочин, то мають бути і потерпілі, – каже адвокат Ігор Фомін. – Оце вони й навикликали людей, які стояли на черзі. Один із них взагалі на чергу став у вересні 2005 року, а водій Юрія Віталійовича отримав квартиру ще навесні 2005-го. Тобто, ця людина мати будь-яких претензій у цій ситуації не може. Найсмішніше те, що до 2011 року їм не дали житло».

За словами адвоката, потерпілі, які перебувають на службі в міліції, вочевидь, дають покази під тиском.

Суперечка учасників процесу закінчилася видаленням спостерігачів

Невдовзі один із адвокатів подав клопотання: заслухати двох постраждалих, один із яких хворий на рак, інший паралізований. У свою чергу Юрій Луценко зазначив, що готовий, щоб один із цих свідків дав письмові покази, а другого – представляла інша людина. У відповідь на це прокурор заявив, що адвокат і підсудний не можуть домовитись, а тому потрібно усунути адвоката.

Юрій Луценко емоційно відреагував на цю вимогу. Він зазначив, що просто йде назустріч хворим людям і назвав прокурорів, які хочуть позбавити його захисника, «моральними потворами». Цей вислів і подальша суперечка між захисниками і прокурорами викликала в багатьох присутніх сміх.

«Один із прокурорських підскочив і заявив, що нас тут ображають, – розповів депутат-нашоукраїнець Юрій Гримчак, який був на судовому засіданні, – на що дружина Луценка, Ірина, зазначила: «Вас це не стосується, не переживайте». Це викликало пожвавлення в залі і сміх. І суддя Вовк видалив із залу усіх, хто не був учасником процесу».

Юрій Гримчак зауважує, що суддя не мав права видаляти усіх присутніх. «У нас не буває колективної відповідальності, – зазначає він. – Видаляти можна лише тих, хто сміявся. Інакше це порушення Кримінально-процесуального кодексу».

Натомість член парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Вадим Колесніченко висловив іншу думку.

«Кримінально-процесуальним кодексом це передбачено. Суддя повинен насамперед забезпечити проведення судового засідання. А присутні – це не обов’язково», – прокоментував Колесніченко видалення усіх присутніх на суді.

Наступне зсідання у справі екс-міністра має відбутися 29 серпня. Перерву в процесі його учасники пояснюють технічними причинами: судді та адвокати братимуть участь в інших судових засіданнях.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG