Доступність посилання

ТОП новини

Луценко розповів, як їхав з Тимошенко в одному автозаку


Прихильники колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко біля будівлі Печерського районного суду Києва, 8 серпня 2011 року
Прихильники колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко біля будівлі Печерського районного суду Києва, 8 серпня 2011 року

Київ – У понеділок одночасно з розглядом справи Юлії Тимошенко в Печерському суді слухали справу колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. За словами Юрія Луценка, їм навіть вдалося поспілкуватися перед початком судових засідань. Суд знову відхилив клопотання колишнього керівника МВС, щоб до його захисту допустили народного депутата Геннадія Москаля та дозволити фотовідеозйомку процесу.

На початку судового засідання Юрій Луценко, якому інкримінують зловживання службовим становищем та перевищення влади, висловив клопотання, щоб замість відсутнього адвоката Олексія Баганця до захисту допустили народного депутата Геннадія Москаля. Генерал міліції Геннадій Москаль був радником Юрія Луценка, коли той обіймав посаду міністра внутрішніх справ.

Прокуратура заперечила на тій підставі, що Геннадій Москаль може бути свідком у цій справі. Натомість захисники зазначили, що ані в списку свідків звинувачення, ані в списку свідків захисту Геннадія Москаля немає. Утім, суд відхилив це клопотання, а також клопотання про дозвіл на фото- та відеозйомку процесу.

Крім того, Юрій Луценко попросив суд порушити кримінальну справу проти першого заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна за розголошення ним даних досудового слідства на брифінгу. Суд натомість надіслав заяву до Генеральної прокуратури.

У перерві між засіданнями Юрій Луценко розповів, що перед початком судового засідання йому вдалося поспілкуватися з екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

«О шостій ранку нас підняли, загрузили в автозак, де було ще двоє чоловіків і двоє жінок. Привезли в службове приміщення Печерського суду для тримання арештованих підсудних. Ми там сиділи поруч і мали довгу бесіду», – зауважив екс-міністр.

Коментуючи арешт Юлії Тимошенко, Юрій Луценко зазначив, що Янукович посадив у тюрму лідерів двох політичних сил, які очолювали списки на останніх парламентських виборах і котрі набрали свого часу більшість та усунули його з посади Прем’єр-міністра.

«У тюрмі перебувають не просто колишній Прем’єр-міністр і колишній міністр внутрішніх справ, а перші номери двох політичних блоків БЮТ і НУНС. Таким чином, Янукович позбавляє себе політичної конкуренції», – заявив Юрій Луценко.

Левко Лук’яненко закликав «не прогинатися»

Щоб підтримати Юрія Луценка, на судове засідання прийшов колишній політв’язень радянської доби Левко Лук’яненко.

«Юро, дуже турбувався за твоє здоров’я», – через ґрати потис руку ув’язненому колишній в’язень сумління. Він наголосив, що зараз від того, чи «прогнуться» дві особи – Тимошенко і Луценко – значною мірою залежить доля всієї країни.

«Ми розуміємо владу Януковича – це антиукраїнські сили, це своєрідна окупація України. Вони хочуть в Україні встановити авторитарний режим – як у Росії», – зазначив Левко Лук’яненко.

У понеділок суд вкотре відхилив клопотання про заміну Юрію Луценку запобіжного заходу з утримання під вартою на підписку про невиїзд. Колишній урядовець наголосив, що вже минуло 225 днів, як він перебуває за ґратами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG