Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко «повернули» до камери, в якій вона перебувала за Кучми


Під час акції на Хрещатику в неділю...
Під час акції на Хрещатику в неділю...

Київ – Провідні держави світу серйозно стурбовані арештом українського екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Заяви з цього приводу оприлюднили США, Канада, ЄС, а також Росія. Тим часом, у Києві суд заборонив акції протесту прихильників Юлії Тимошенко біля Печерського суду та Лук’янівського СІЗО. Проте опозиціонери оскаржують це рішення, а протестні акції тривають…

Уряд США стурбований арештом Юлії Тимошенко і закликає переглянути це рішення. Як зазначено в повідомленні посольства США в Україні, «арешт екс-Прем'єр-міністра стурбував міжнародне співтовариство щодо застосування верховенства права в Україні і ще більше додав подіям вигляду політично мотивованих переслідувань».

Речники Євросоюзу та багатьох європейських країн виступили із заявами, в яких засудили арешт лідера української опозиції. Також стурбованість з приводу арешту Юлії Тимошенко висловила і Російська Федерація.

Захід та Росія стурбувалися солідарно, причини ж – різні

Колишній міністр закордонних справ, а нині лідер опозиційного «Фронту змін» Арсеній Яценюк зазначив, що це чи не єдиний випадок, коли Захід та Росія виступають із ідентичними заявами щодо подій в Україні.



«Звичайно, я розумію, що Росія захищає свій газовий контракт, але Росія тут захищає й одного з лідерів української опозиції», – каже Арсеній Яценюк.

У свою чергу, український МЗС поширив заяву, в якій висловив сподівання, що відносини між Україною та ЄС є ширшими, ніж доля одного політика, а також наголосив, що за таку поведінку в суді, яку демонструє Юлія Тимошенко, до підсудного вжили б санкції у будь-якій країні. Також в МЗС України запевняють, що українська влада не втручається в процес над екс-прем’єром.

На думку політолога Володимира Фесенка, вдатися до арешту лідера опозиції влада могла, щоб побачити реакцію – як в Україні, так і за кордоном.

«Якщо така жорстка лінія до Тимошенко буде продовжуватися, то це неминуче призведе до кризи у відносинах із Заходом і, можливо, навіть до певної дипломатичної ізоляції українського керівництва», – зазначає він.

Що ж до позиції Росії, то причини критики тут інші, ніж на Заході, зазначає Володимир Феснко. На його думку, «якщо стосунки із Заходом зайдуть в глухий кут, то риторика Москви може змінитися, бо головні проблеми у стосунках Мокви і Києва – це не Тимошенко».

Тимошенко повернули на 10 років назад

Тим часом, окружний адміністративний суд Києва заборонив акції прихильників лідера «Батьківщини» під Печерським судом та під Лук’янівським СІЗО, де Юлія Тимошенко зараз перебуває. Опозиція оскаржує це рішення. Щоб уникнути демонтажу встановлених наметів, депутати-опозиціонери наголошують, що там відбуваються їхні зустрічі з виборцями. Також опозиція має намір скликати позачергову сесію парламенту, для цього необхідно зібрати 150 депутатських підписів.

Між тим, представник омбудсмена Анатолій Палій, який у неділю відвідав Юлію Тимошенко, повідомив журналістам, що настрій у неї бадьорий і до умов утримання екс-прем’єр претензій не має. Він також підтвердив, що Юлію Тимошенко утримують у тій самій камері, в якій вона вже перебувала в 2001 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG