Доступність посилання

ТОП новини

Янукович запевняє, що війна корупції – «це не просто гасло»


Київ – Завершити реформи, які вже тривають, і розпочати нові, а також безкомпромісну боротьбу з корупцією пообіцяв Президент Віктор Янукович, виступаючи з нагоди 20-ї річниці Незалежності. У промові глава держави також наголосив на незмінності курсу на євроінтеграцію. Натомість опозиціонери зазначають, що Президент робить все з точністю до навпаки щодо проголошених пріоритетів, і обіцяють провести альтернативне відзначення Дня Незалежності.

Зробивши екскурс в історію, Президент Віктор Янукович наголосив, що з давніх часів Україна була невід’ємною частиною Європи. До тези про європейський вибір глава держави звертався у майже 40-хвилинній промові декілька разів.

Переходячи від історії до сьогодення, Президент зазначив, що розвиткові України завадив «касетний скандал», а також різко негативно оцінив дії своїх попередників. За його словами, «після помаранчевих подій 2004 року ми всі пережили п’ять фактично втрачених років життя держави».

Корупціонерів покарають «найближчим часом»

Віктор Янукович наголосив на тому, що чинна влада вже виправила ситуацію і пообіцяв долати негаразди, зокрема, безкомпромісно боротися з корупцією.

«Визнаю, що і в нинішній владі рівень корупції залишається критично високим. Я оголосив війну корупції, і це не просто гасло. У цій війні не буде своїх і чужих. І хто ще не зрозумів, відчує це, як кажуть, на своїй власній шкірі. Найближчим часом», – пообіцяв Віктор Янукович, зазначивши, що це відповідь тим, «хто хоче політиканством і демагогією підмінити правосуддя».

Президент наголосив на необхідності завершити вже розпочаті реформи і дати старт новим. Зокрема, попереду проведення земельної, а також готується реформа Збройних сил. Він запевнив, що реформи відбуватимуться з урахуванням громадської думки і при широкому громадському обговоренні. А спротив деяким реформам пояснив тим, що люди просто погано про них поінформовані.

«Чи не половина проблем, пов’язаних зі впровадженням реформ, виникають тому, що часто люди не зорієнтовані щодо завдань та наслідків пропонованих змін, а тому розгублені і не згодні зі змінами», – зауважив Віктор Янукович.

В опозиції кажуть, що боротьбу з корупцією Янукович має починати з себе

Політолог Віталій Кулик вважає, що в промові Президента найвдалішим був конституційно-правовий аспект. За словами політолога, Президент «говорить про нову філософію і нові підходи до урядування в цілому, про розширення прав і залучення громадян до ухвалення державних рішень».

Натомість голова тіньового опозиційного уряду депутат-б'ютівець Сергій Соболєв, коментуючи промову Президента, зазначив, що глава держави все робить з точністю до навпаки.

«Слова і діла – це різні речі для пана Януковича, – каже політик-опозиціонер. – Бо коли він заявляє про європейський вибір – у в’язницях лідери опозиції. Коли заявляє про необхідність реформ нібито для народу, то я думаю, що в народу на пам’яті і податкова, і пенсійна реформи. А найважливіше – це боротьба з корупцією, коли можна забрати в держави «Межигір’я» і не вважати себе корупціонером, коли можна мільярди гривень без тендерів розбазарювати».

Нагороди від Президента не оминули й «тіньового міністра»

За словами Сергія Соболєва, опозиція, попри перешкоди з боку влади, планує провести альтернативне відзначення Дня Незалежності в столиці.

«Так сталося, – зауважив він, – що на всі майдани, на які ми подавали заявки, з’являлися заявки за півгодини до нас. Але так чи інакше, наш збір біля пам’ятника Шевченку, і я думаю, що ми зробимо День Незалежності нашим українським святом».

Із нагоди 20-річчя незалежності Президент роздав державні нагороди. Зірку Героя України отримали семеро осіб, серед яких актор Богдан Ступка, а також: митець, учителька, металург, шахтар, вчений-атомник та авіатор. Ордени отримали понад 50 осіб, здебільшого депутати- регіонали та очільники держадміністрацій. Утім, серед нагороджених опинився і депутат-нунсівець, міністр опозиційного тіньового уряду Геннадій Москаль.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG