Доступність посилання

ТОП новини

Влада в Україні сама підігріває політичне напруження (європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують коментувати складний перебіг газових переговорів між Москвою та Києвом. Оглядачі не виключають підготовки командою Віктора Януковича цілої низки «оновлених» аргументів, які б посилили позиції Президента України на переговорах із Кремлем щодо зниження ціни на газ. Аналітики також вважають, що ні Росія, ні Україна не готові до газової кризи, зважаючи на її можливі непрогнозовані наслідки. Деякі видання наголошують, що влада в Києві свідомо нагнітає політичне напруження в Україні напередодні Дня Незалежності.

У Брюсселі вважають, як звертає увагу EUObserver, що Президент Янукович своїми заявами про вірність Києва євроінтеграційному курсові і про те, що Україна може впродовж наступних 10 років вступити до ЄС, намагається якось знизити посилення політичної напруженості у стосунках із Заходом внаслідок дедалі сильнішої критики у тому ж Євросоюзі з приводу судового переслідування владою одного з головних опозиціонерів – Юлії Тимошенко.

Київський експерт Сергій Толстов, директор одного з українських аналітичних центрів, зазначає на сторінках російської «Нєзавісімой газети», що в стосунках між Москвою та Києвом нині спостерігається «стратегічна пауза», коли Україна готова до відносно неспішних форм інтеграції у східному напрямку і пошуку компромісів із Євросоюзом та між Росією і ЄС. А Москва, як не виключає Толстов, навпаки, готується до більш жорстких відповідей Європі на енергетичні претензії і збирається прискорити вирішення питань монополізації газових магістралей Білорусі й України. Експерт вважає, що, на відміну від натиску Росії в Білорусі, «з Україною буде складніше», і тому сторонам було б варто обдумати прийнятні для них форми стосунків на найближче майбутнє. Сергій Толстов попереджає, що нова «газова війна» між Україною та Росією, якою так сильно повіяло в умовах загострення стосунків через газову угоду від січня 2009 року, може призвести до масштабної дестабілізації в Європі та на пострадянському просторі. При цьому експерт сумнівається, що у Москві і Києві «готові до ймовірних масштабних зрушень унаслідок нової газової кризи».

Про серйозність ситуації на газовому фронті Росії та України свідчить і заява міністра палива та енергетики України Юрія Бойка про значне напруження у триваючих газових переговорах сторін. Про це інформує московський часопис «Комерсант» і цитує того ж Бойка, який каже, що Україна планує значно знизити закупівлі російського газу упродовж наступних 5 років. Якщо тепер Україна купує близько 40 мільярдів кубометрів блакитного палива, то до 2017–18 років, за словами українського міністра, ця цифра може зменшитися до 12 мільярдів кубів. Бойко каже також, що вже у 2012 році Київ може скоротити споживання газу на 8–10 мільярдів кубометрів. Український урядовець також висловив переконання, що сторони все ж знайдуть компроміс у газових цінах.

Експерти також зауважують на сторінках «Нєзавісімой газети», що нові атаки українського «Студентського братства» на кримські маяки, що перебувають під контролем російських моряків, пов’язані з підготовкою додаткових аргументів Києва на осінніх переговорах Президентів Януковича і Медведєва. Газета наводить оцінки експертів, які висловлюють переконання, що «Студентське братство» діє не без відома української влади, та цитує міністра оборони України Михайла Єжеля. Він запевняє у повній аргументованості претензій на володіння маяками та іншими гідрографічними спорудами у Криму саме українською владою, а не чужинцями.

Словацька «СМЕ» вважає, що українська влада нині намагається всіляко відвернути увагу від гучної судової справи та арешту Юлії Тимошенко. До всього цього, як пише словацька газета, ще й СБУ повідомляє про спробу підготовки нібито націонал-радикалами теракту в Києві саме 24 серпня, у День Незалежності України. Видання також інформує, що саме цього дня опозиція, прихильники Тимошенко планували демонстрації проти дій влади в Києві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG