Доступність посилання

ТОП новини

Суд досліджує сфальшовані докази – Тимошенко


Юлія Тимошенко під час судового засідання у Києві, 22 серпня 2011 року
Юлія Тимошенко під час судового засідання у Києві, 22 серпня 2011 року

Київ – Суд проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко перейшов у понеділок до дослідження письмових доказів у справі. Суддя Родіон Кірєєв ухвалив таке рішенню після півторагодинного обговорення стану здоров’я колишнього українського прем’єра. Під час суперечки адвокати звинутили суддю у небажанні реалізувати право Тимошенко на медичний огляд, а також дати їй час на ознайомлення з матеріалами справи. Захист також заявив про фальшування матеріалів справи, за якою Тимошенко звинувачують у перевищенні службових повноважень при укладенні газових контрактів із Росією 2009 року.

Захист колишнього прем’єра виявив невідповідність у матеріалах справи, які зачитує головуючий на процесі суддя Родіон Кірєєв, та фотокопіями, які були надані захисту. Юлія Тимошенко попросила суддю звернути на це увагу.

«Вас як суддю мусить як мінімум трошечки хоча б зацікавити, звідки після того, як матеріали кримінальної справи були передані до суду, на них з’являються помітки, яких не було в природі. Це говорить просто про яскравий факт фальсифікації цих документів», – заявила Тимошенко.

Вона попросила Родіона Кірєєва надати, за її словами, сумнівний документ для ознайомлення стороні захисту, але суддя відповів, що всі клопотання та звернення сторони захисту будуть розглядати після дослідження доказів у справі.

Крім того, Кірєєв усунув адвоката підсудної Миколу Титаренка від справи. За твердженням судді, захисник зловживав правами адвоката, не виконував розпорядження головуючого і порушував порядок у залі суду.

У свою чергу Юлія Тимошенко намагалася опротестувати видалення адвоката, однак суддя почав вимагати, щоб вона встала. Тимошенко відмовилась.

Тимошенко погано почувається, збільшилася кількість крововиливів – Сухов

Також підсудна знову заявила про симптоми в неї невідомої хвороби та повторила вимогу щодо медичного огляду. За словами Тимошенко, вона готова бути оглянутою її особистим лікарем в будь-яку хвилину під час засідання суду або у перерві. Адвокат Юрій Сухов заявив журналістам, що стан здоров’я його підзахисної погіршується.

«При зовнішньому огляді видно, що збільшилася кількість крововиливів. Вона дуже погано почувається. Ми подали клопотання про запрошення і надання можливості обстеження саме її лікарем, який 10 років наглядає за нею. Лише він фактично може визначити, чи відбулося погіршення. Цивільний кодекс України передбачає, що кожна людина має право на обрання лікаря, якого він бажає», ­– нагадав Сухов.

Суддя Кірєєв відмовився розглядати це клопотання, заявивши, що «стан здоров’я підсудної є задовільним, про що свідчать результати огляду лікарів СІЗО». Але захисники Тимошенко запевняють, що такого огляду не було.

Медична комісія тричі намагалася обстежити Тимошенко у СІЗО – Фролова

Прокурор Лілія Фролова

Водночас обвинувачення каже, що запрошувати до Юлії Тимошенко особистого лікаря немає потреби. Про це заявила прокурор Лілія Фролова.

«Підстав для того, щоб їй говорити про те, що їй не надається право на забезпечення медичної допомоги, немає. Тричі кваліфікована комісія приходила до СІЗО з метою надання цієї допомоги, але ж вона відмовлялася від медичного обстеження. Фахівці, які прийшли до СІЗО, є фаховими фахівцями», ­– запевнила Фролова.

Прокурор до цього додала, що Тимошенко «чудово і акуратно» виглядає.

Захист колишнього Прем’єр-міністра в понеділок вкотре домагався закриття кримінальної справи та зміни запобіжного заходу підзахисній через відсутність складу злочину. Суддя Родіон Кірєєв клопотання відхилив. Не задовольнив він і клопотання Юлії Тимошенко про перерву в судовому засіданні на кілька днів для підготовки до свідчень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG