Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі занепокоєні станом здоров’я Тимошенко


Співробітники правоохоронних органів супроводжують автозак Юлії Тимошенко до суду, Київ, 18 серпня 2011 року
Співробітники правоохоронних органів супроводжують автозак Юлії Тимошенко до суду, Київ, 18 серпня 2011 року

Прага – Європейський Союз занепокоєний повідомленнями про погіршення стану здоров’я колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка перебуває у попередньому ув’язненні. У Брюсселі говорять, що попри літні відпустки стежать за цією справою і вимагатимуть від Києва дозволу представникові ЄС відвідати Юлію Тимошенко в ув’язненні.

Речник ЄС, відповідальний за зовнішню політику, Майкл Манн оприлюднив у Брюсселі заяву, в якій Європейський Союз закликає Київ надати невідкладну та незалежну медичну допомогу ув’язненій Юлії Тимошенко.

«Нас непокоять повідомлення про погіршення стану здоров’я Тимошенко, і ми закликаємо українську владу надати їй вчасний і незалежний медогляд, а також професійну медичну допомогу, якщо буде необхідність. Така реакція влади також дозволила б прояснити ситуацію, що було б і в інтересах суду», – сказано в заяві.

Напередодні Юлія Тимошенко, яка перебуває в попередньому ув’язненні, звернулася з проханням надати можливість її особистому лікареві провести її обстеження.

Говорячи з кореспондентом Радіо Свобода в Брюсселі, представник ЄС також повідомив, що Європейський Союз нагадав про своє прохання, висловлене ще 5 серпня, надати представникові Євросоюзу можливість відвідати Юлію Тимошенко в тюрмі.

«Ми з ними мали багато дискусій. Проте результат очевидний – ми так і не змогли відвідати пані Тимошенко в тюрмі. Нас продовжує турбувати, що там відбувається, тож, сподіваюся, ми зможемо наполягти на задоволенні нашого бажання», – зазначив Майкл Манн.

Також представник Євросоюзу наголосив, що ситуація, яка склалася в Києві, не сприяє нормальному завершенню переговорів щодо асоціації і запровадження зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Підписати відповідну угоду планували до кінця року.

«Це не дуже вдала ситуація. Вона не йде на користь стосункам, і це нас теж дуже непокоїть. Якщо країна хоче мати тісніші стосунки з Європейським Союзом, потрібно застосовувати відповідні високі юридичні стандарти. Тож ми занепокоєні, але ми все ще сподіваємося, що все-таки справу вдасться залагодити і нам вдасться завершити переговори до кінця року», – зазначив речник ЄС, відповідальний за зовнішню політику.

Матеріал підготували: Марія Щур, Rіkard Jozwіak, Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG