Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко відмовилася від запитань до Ющенка


Київ – Колишні соратники часів Помаранчевої революції зустрілися у середу в залі Печерського районного суду. На судовому процесі над Юлією Тимошенко свідчив колишній Президент України Віктор Ющенко та його колишній радник з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. Екс-Президент заявив, що Юлія Тимошенко відмовилася від вигідної ціни на газ для України, яку запропонували росіяни на переговорах наприкінці 2008-го – початку 2009 років. Соратники Тимошенко кажуть, що Президент лжесвідчив під присягою.

Колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відмовилася ставити запитання свідку, викликаному до Печерського суду стороною обвинувачення ,– Вікторові Ющенку.

«Я не буду задавати запитання Вікторові Андрійовичу тому, що я не хочу, щоб у цьому суді судили Помаранчеву революцію. Я не хочу, щоб тут були склоки і з’ясування стосунків між Президентом і Прем’єр-міністром, які прийшли за вагомої підтримки народу. Не хочу тішити Банкову», ­– заявила Тимошенко.

Ющенка закидали яйцями

Віктор Ющенко підчас свідчень у суді, зокрема, заявив, що чинна влада має розірвати невигідні для України газові угоди з Росією, а Печерський суд повинен викликати як свідків прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна та голову російського «Газпрому» Олексія Міллера. Екс-Президент також заявив, що Юлія Тимошенко домовилася з Володимиром Путіним про завищену ціну на газ заради перемоги на президентських виборах 2010 року.

Ющенка під час суду закидали яйцями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Мотив тут міг бути, безумовно, не економічний. А політичний мотив міститься у тому, що немає кращого, ніж коли на президентські вибори йде прем’єр-міністр, який підписав угоду з прем’єр-міністром Росії. Два спасителі приходять. Росії треба мати услужливого проросійського лідера, а якою ціною це оплачується, не так важливо. Була зроблена підміна національних інтересів політичною доцільністю», – припустив Ющенко.

Коли автомобіль Віктора Ющенка виїжджав з двору Печерського райсуду, прихильники Юлії Тимошенко, скандуючи «Ганьба!», закидали його яйцями.

Ющенко говорив про політику, а не про суть справи – Власенко

Заяви Віктора Ющенка у суді захист Юлії Тимошенко розцінив як політичні. На цьому наголосив депутат від БЮТ Сергій Власенко.

«Юлію Володимирівну звинувачують в одному: що вона нібито замість Кабінету Міністрів дала вказівку «Нафтогазу» підписати контракти. А чи добрі контракти, чи просить Ющенко допитати Путіна, чи не просить Ющенко допитати Путіна, до матеріалів кримінальної справи не має ніякого відношення», ­– зазначив Власенко.

Сторона обвинувачення не бачить сенсу у залученні Путіна та Міллера до процесу, повідомив прокурор Михайло Шорин. Він також нагадав про суть звинувачень на адресу Тимошенко.

«Ніхто з російської сторони не викликався. Обвинувачення пред’явлене у перевищення повноважень і влади, тому немає необхідності допитувати російську сторону», – наголосив Шорин.

Закон не забороняв Тимошенко видавати директиви – Соколовський

У справі Юлії Тимошенко свідчив також колишній радник Президента Богдан Соколовський. Він був обурений своїм примусовим приводом. Соколовський наголосив, що не отримував «жодного листа» від суду.

А щодо суті судового процесу він зазначив: «Я не знаю таких нормативних, законних актів, які б забороняли Тимошенко підписувати особисті вказівки громадянину Дубині чи будь-якому громадянину».

Процес у газовій справі має продовжитися у четвер допитом підсудної. Суддя Родіон Кірєєв ухвалив відповідне рішення попри те, що захист попросив суд перенести допит Юлії Тимошенко на понеділок, для того, щоб вона змогла підготуватися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG